Hoppa till huvudinnehåll

Linnea Stara ny vd för Teaterinfo Finland

Närbild av en blond kvinna som står på en klippig strand i solskenet.
– I mitt kommande arbete är det möjligt att granska teaterns utveckling från en central plats, säger Linnea Stara som tar över nyckelrollen som vd för Teaterinfo Finland i september. Närbild av en blond kvinna som står på en klippig strand i solskenet. Bild: Linda Sundberg teaterkonst,Teaterinfo Finland

Linnea Stara blir den nya verkställande direktören för Teaterinfo Finland (Tinfo). Hon tillträder på posten den 1 september i år. Tinfo är teaterns och scenkonstens sakkunnigorganisation i Finland.

– I mitt kommande arbete är det möjligt att granska teaterns utveckling från en central plats, och förutse det som möjligen kommer att ske. Tinfos statistikinsamling berättar om teaterns tillstånd, trender och om publikens förhållande till scenkonsten på en nationell nivå, säger Linnea Stara.

Tinfo är på många sätt en nyckelorganisation på det finländska teaterfältet.

Organisationen samlar in information och sammanställer årlig statistik om finländska teatrars publiksiffror och ekonomi, men ligger också i framkant för att främja den internationella mobiliteten på fältet.

Tinfo administrerar bland annat mobilitetsstöd för konstnärer och beviljar stöd för översättning av finländska pjäser till andra språk.

Dramaturg och teatervetare

För närvarande arbetar Linnea Stara som verksamhetsledare på de finlandssvenska dramatikernas intresseförening Labbet tillsammans med Christoffer Mellgren. Åren 2013-2018 var hon dramaturg på Svenska Teatern.

På uppdrag av Svenska Kulturfonden skrev hon rapporten Teaterfältets aktörer. De finlandssvenska teatrarnas förutsättningar som utkom 2013.

Den ingående granskningen av finlandssvenska teaterorganisationer föreslog bland annat särskilda satsningar för att höja dramatikernas profil.

Den rekommendationen fick ett förverkligande med storsatsningen REKO under åren 2015-2017.

Linnea Stara har en magisterexamen i teatervetenskap från Helsingfors universitet, och har därutöver studerat teater och drama på Northwestern University i Chicago.

– Linnea Staras kunskap om teaterbranschen i förhållande till det kommande direktörsarbetet på TINFO har både djup och bredd. Hennes uppfattning om den kommande arbetsbilden är varierande, mångsektoriel, internationell och samtidigt realistisk. Dessutom är hennes kännedom om teaterfältet gedigen, säger Tinfostyrelseordförande, teaterchefen Mikko Kanninen.

Den nuvarande direktören Hanna Helavuori övergår till undervisnings- och skrivuppdrag.