Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Regeringen presenterar ny ägarstyrningslinje, Trump evakuerar coronadrabbade kryssningsfartyg, att föda bebis mitt i coronakrisen

Ministeer Tytti Tuppurainen med glasögon mot en ljusblå vägg.
Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) säger att det de statsägda bolagens ledning nu gör under coronakrisen kommer att vägas mot allmänhetens uppfattningar om vad som är rättvist. Ministeer Tytti Tuppurainen med glasögon mot en ljusblå vägg. Bild: Lehtikuva Tytti Tuppurainen

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt

Regeringen ska presentera sin nya linje gällande ägarstyrningen. Den senaste uppdateringen gjorde statsminister Juha Sipiläs (C) regering våren 2016. De mest centrala tvistefrågorna gäller frågan om arvoden för styrelsemedlemmarna i statsägda börsbolag. Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) sa i februari att arvodena ska ökas lite i vår. I helgen uppmanade Tuppurainen ändå statsbolagen att inte betala ut bonusas under coronavirusepidemin. Det rapporterade Lännen Media. Av de statsägda bolagen har bland annat VR och Finnair rapporterat om samarbetsförhandlingar och permitteringar på grund av coronakrisen.

Hur går det till att föda barn nu i coronavirustider? En vanlig förkylning när det är dags att åka till BB betyder att barnmorskan tar emot barnet i coronaskyddsutrustning. Varför kunde jag inte hållas frisk nu, utbrister en förkyld blivande mamma.

USA:s president Donald Trump har beordrat att två kryssningsfartyg utanför Florida ska evakueras efter att flera latinamerikanska länder vägrade att ta emot fartygen. Fartygen Zaandam och Rotterdam är på väg mot Fort Lauderdale, med tiotals smittade personer ombord. Fyra personer har redan avlidit på Zaandam, som har över 2 500 passagerare och besättningsmän ombord.

Dagens väder

I landets södra och mellersta delar är det mest halvklart eller mulet och till en början på många håll snöfall eller snöblandat regn, i söder även regn. På förmiddagen västerifrån mest uppehåll, men från i kväll åter allmänt snöfall, snöblandat regn eller regn.

Dagens högsta temperatur är mellan +3 och +7 grader, i Norra Karelen omkring noll grader. Nattens lägsta temperatur är mellan +1 och -3 grader. Till en början mest svag vind, på dagen söderifrån tilltagande sydvästlig vind. I norra Finland är temperaturen mellan 0 och -7 grader.

Snön och det snöblandade regnet har gjort att väglaget är dåligt i landets södra delar, förutom vid sydkusten.

Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag i Satakunta, Birkaland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Mellersta Finland, Södra Savolax, Kymmenedalen och Södra Karelen. Varningarna gäller fram till eftermiddagen.

Läs också