Hoppa till huvudinnehåll

Om läget kräver kan utbildade sjukskötaren Kati Hoffström rycka in - men egna hälsan oroar: "Jag kommer sannolikt placeras där exponeringen är som högst"

En sjukskötare tar på sig plasthandskar.
Kati Hoffström oroar sig över att bli tvångsinkallad, men Sinikka Valtonen vid Åbo stad säger att situationen än så länge ser bra ut åtminstone inom staden och att man inte i just nu planerat att ta in personal utanför staden. En sjukskötare tar på sig plasthandskar. Bild: Mostphotos sjukskötare,sjukvård,läkare,hälsovård,Händer,plasthandskar

Det råder osäkerhet bland många som är utbildade inom sjukvården just nu. Den beredskapslag som är i kraft ger nämligen myndigheterna mandat att tvångsinkalla personer med vårdutbildning i åldern 18–67 år och Kati Hoffström är en av dem som berörs om läget förvärras.

Hoffström har en sjukvårdsutbildning i bakgrunden men har de senaste fem åren haft en egen firma inom skönhetsvård.

Innan den egna firman startade arbetade hon tio år som sjukskötare på olika platser, men oftast inom jouren och intensivvårdavdelningen.

Just nu är Kati Hoffström väldigt oroad. Hon följer dagligen med nyheterna för att hänga med utvecklingen och utbredningen av coronaviruset i landet och är skrämd över tanken att bli inkastad igen i sjukvården.

- Då jag har tio års erfarenhet från att ha arbetat vid jouren och på intensivvårdavdelningen så är det sannolikt att jag sätts in där exponeringen är som högst och det skrämmer mig.

Jag vägrar nog att arbeta om det inte finns skyddsutrustning på plats.

Hoffström har dessutom en historia med astma och hennes man är diabetiker.

- (Corona)fallen är inte så många ännu. Men nog skrämmer det mig att själv drabbas. Och jag tänker speciellt på min man som är i en större riskgrupp än mig. Så jag är nog oroad över läget just nu.

Hög tröskel att återvända till sjukvårdsyrket

Om läget kräver så kan Hoffström ändå tänka sig att hjälpa till, men samtidigt måste också företaget räddas, säger hon.

- Det är en svår situation.

en kvinna i blont uppsatt hår och svart skjorta med smink på sig
Kati Hoffström anser att man borde testa mycket mera människor än vad man gör i nuläget. en kvinna i blont uppsatt hår och svart skjorta med smink på sig Bild: Privat sjukskötare,kati hoffström

Hur skulle det då kännas att bli tvångsinkallad på arbete?

Det skulle vara beklagligt, säger Hoffström, eftersom det då inte sker på egen fri vilja.

- Och om du redan lämnat branschen för flera år sedan är tröskeln ganska stor att komma tillbaka till ett gammalt yrke även om man nog skulle klara det.

Det hjälper inte heller att Hoffström hört rykten om att skyddsutrustningen inte kommer att räcka om läget förvärras.

- Jag vägrar nog att arbeta om det inte finns skyddsutrustning på plats.

Vad tror du? Hur stor är risken att du och andra i din situation tvångsinkallas?

- Just nu så tror jag inte att vi kommer behövas, men om patientantalet ökar väldigt mycket på en kort tid och nyheterna börjar rapportera om att vårdpersonalen har problem eller insjuknar, då tror jag nog att samtalet kommer.

5000 kan jobba inom vården inom staden

Inom Åbo stad har man i och med coronaepidemin kartlagt hur många som har en utbildning inom vård och omsorg och kommit fram till att de är 5000 personer.

I början av veckan skapades en preliminär plan för att förflytta ungefär 100 arbetstagare till andra uppgifter, men inget är ännu bestämt, säger Åbo stads HR-chef, Sinikka Valtonen.

Gällande att ta in utbildade utanför stadens egna anställda så finns det än så länge inga planer säger Valtonen. Och gällande den egna personalen så behövs det åtminstone flera inom telefonrådgivning nu, säger Valtonen.

Färre insjuknade än normalt den här tiden på året

Trots ett 80-tal insjuknade i corona i Egentliga Finland, ser läget förvånansvärt bra ut gällande bortfall på grund av sjukdom, säger Valtonen.

- Överlag brukar det den här tiden på året gå säsongsinfluensor och just nu, då människor inte träffar varandra och tvättar händerna noggrannare än normalt så är faktiskt antalet insjuknade färre än normalt.

Hur ser Vuorinen då på arbetssäkerheten?

Enligt henne är arbetssäkerheten god och hon konstaterar att trots att sjukskötare just nu arbetar med uppgifter där risken för att bli infekterad alltid är närvarande, så är de ändå utbildade inom den saken.

Läs mera:

Kämpa och samtidigt vara rädd - vårdpersonal förbereder sig för den påförda arbetsplikten

Den beredskapslag som är i kraft till den 13 maj ger myndigheterna mandat att tvångsinkalla personer med vårdutbildning i åldern 18-67 år. Det finns osäkerhet om vad arbetsplikten i detalj innebär. Hoppas arbetsgivare känner ansvar, fast det mesta nu tycks vara tillåtet, säger vårdfacket Tehys representant i Jakbostadsnejden.

Läs också