Hoppa till huvudinnehåll

Trump beordrar evakuering av två kryssningsfartyg utanför Florida: "Vi vill inte ha några spökskepp"

Zaandams systerfartyg Rotterdam (i förgrunden) har kommit till undsättning för att leverera förnödenheter och evakuera friska passagerare. De båda fartygen fotograferade i Panamaviken på lördagen.
Systerfartygen Zaandam och Rotterdam är på väg mot Fort Lauderdale i Florida där passagerarna evakueras. Zaandams systerfartyg Rotterdam (i förgrunden) har kommit till undsättning för att leverera förnödenheter och evakuera friska passagerare. De båda fartygen fotograferade i Panamaviken på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Zaandam,Rotterdam (kryssare)

USA:s president Donald Trump har beordrat att två kryssningsfartyg utanför Florida ska evakueras efter att flera latinamerikanska länder vägrade att ta emot fartygen. Fartygen Zaandam och Rotterdam är på väg mot Fort Lauderdale, med tiotals smittade personer ombord. Fyra personer har redan avlidit på Zaandam, som har över 2 500 passagerare och besättningsmän ombord.

Floridas republikanska guvernör Ron DeSantis har inte velat tillåta fartygen att anlöpa hamn men Trump beslöt i alla fall att man skall sända läkare ombord på fartygen för att evakuera passagerarna.

Trump sade i en intervju för tv-kanalen Fox att han inte hade insett att det fanns en massa amerikaner ombord. Han sade också att alla utlänningar skickas till sina hemländer.

- Vi tar kanadensarna från fartygen och överlåter dem till Kanadas myndigheter. Samma sak med britterna, men vi måste hjälpa dessa människor. De är i trubbel, sa Trump som tillade att han "inte vill ha något spökskepp" utanför Florida.

Omkring 1 200 passagerare som inte har smittats, kommer att skickas hem med charterplan medan 45 personer med milda symptom stannar ombord på Zaandam. 10 insjuknade i kritiskt tillstånd tas in på sjukhus i Florida.

Trumplojalist vägrade

Floridas guvernör Ron DeSantis som är känd som en fanatisk Trump anhängare, har fått allt hårdare kritik för att han har varit så passiv inför pandemin och för att han anses ha ställt ekonomin framför människornas hälsa.

DeSantis gav slutligen efter i natt då han utfärdade order om att alla invånare i landets tredje folkrikaste delstat bör hålla sig hemma. Många kommuner hade redan föregått guvernören och utfärdat sina egna karantänregler. DeSantis har fram till nu också motsatt sig att sjuka passagerare på kryssningsfartyg tas i land.

- Jag fick information om att alla på dessa fartyg var utlänningar och att de inte hade några band till Florida, men det visar sig att där finns amerikaner och folk från Florida, medgav DeSantis.

Florida har bekräftat nästan 7 000 coronafall och delstaten är därmed på femte plats i USA vad gäller smittade.

Passagerare ombord på Zaandam fotograferades på fredagen i Panamaviken. Då skulle systerfartyget Rotterdam komma för att leverera förnödenheter och bl.a. testutrustning för covid-19 till Zaandam.
Över 200 av totalt 2 500 personer ombord på Zaandam har uppvisat symptom som tyder på att de har smittats av coronaviruset. Passagerare ombord på Zaandam fotograferades på fredagen i Panamaviken. Då skulle systerfartyget Rotterdam komma för att leverera förnödenheter och bl.a. testutrustning för covid-19 till Zaandam. Bild: AFP / Lehtikuva Zaandam

Rederiet Holland Amerika Line som äger fartygen, har i veckor vädjat till flera länder om hjälp.

- Vad hände med medkänslan och hjälp din granne, undrade rederiets vd Orlando Ashford.

Zaandam lämnade Buenos Aires den 7 mars men fartyget fick aldrig ta i land i Chile som planerat. Därefter vägrade flera länder i Syd- och Centralamerika att ta emot fartyget som inte såg någon annan råd än att segla mot Florida.

Systerfartyget Rotterdam mötte Zaandam ute på havet med förnödenheter och de seglar nu tillsammans mot Florida.

Den 53-årige juristen Rick De Pinho och hans fru kan inte ge sig till tåls innan de får lämna Zaandam.

- Vi är som sittande ankor och ju längre man sitter här desto större är risken för att smittas och bli sjuk. Vi vet alla att fyra personer redan har avlidit.

Källor: AFP , Reuters

Läs också