Hoppa till huvudinnehåll

Arkea permitterar över 350 personer – anger coronasituationen som orsak men samarbetsförhandlade också i februari

en människa som tar åt sig mat vid en buffé och som har plasthandskar på sig
Arkea har ungefär 1 100 anställda i Åboregionen. en människa som tar åt sig mat vid en buffé och som har plasthandskar på sig Bild: Silja Viitala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,Undantagstillstånd,2019–20 coronavirus outbreak in Finland,Helsingfors,pandemi,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,vår,2020,skyddshandskar,Lunch restaurants,Lunch buffet meal,lunchkuponger,mat,restauranger

Arkea har haft svag ekonomi under det senaste året, och inledde samarbetsförhandlingar i februari i år som berörde alla 1 100 anställda. Nu, på grund av coronasituationen, väljer man att permittera 355 anställda i högst 90 dagar.

Coronaepidemin ställer till det för fastighets- och kosthållsbolaget Arkea, som till största del ägs av Åbo stad. Därför inleddes samarbetsförhandlingar, som nu är avslutade.

– Under förhandlingens gång har vi försökt leta efter alternativ till permitteringar för att minimera effekterna. Nu efteråt erbjuder vi de permitterade jobb om det dyker upp behov från Åbo stad, säger verkställande direktör Tuija Rompasaari-Salmi i ett pressmeddelande.

I det här skedet är läget som så att 355 anställda permitteras i högst 90 dagar.

Rompasaari-Salmi anser att läget är mycket olyckligt, såsom det också ser ut inom många andra finländska företag just nu.

Målet är ändå att säkra företagets långsiktiga framtid.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland