Hoppa till huvudinnehåll
Ämnessidans huvudbild för Hajbo

Asta och Valter har löst ut sin vinst i MGP - ett halvt år har gått sen de vann, men de har redan ett år med MGP bakom sig!

Asta och Valter vann MGP 2019
Asta och Valter vann MGP 2019. Asta och Valter vann MGP 2019 Bild: Jaakko Vuorenmaa/Yle MGP,mgp 2019

Ett halvt år har gått sen vinsten i den direktsända finalen av Melodi Grand Prix, MGP. Ingen kunde då ana att alla nu sitter hemma på distans med sin skolgång. Så även Asta Sharma och Valter Klockars. Vi prickar in en intervjutid efter att skolans distansundervisning är över.

Allt började för ett år sedan, då Asta frågade om Valter ville komma med på MGPs start-up låtskrivarläger i Lappfjärd. De kände varann från förr, via gemensamma vänner, och båda hade sjungit en del tidigare.

-På lägret fick vi en massa bra tips om hur vi kunde göra för att skriva en låt tillsammans. Det fungerade bra mellan oss och så blev vi en duo! Vi tyckte det var en bra idé, säger Valter.

-Jag var med i MGP 2017, så jag visste hur det går till, säger Asta. Medan vi jobbade på vår låt så blev vi övertygade om att vi skulle skicka in den. Redan på vägen hem från lägret laddade vi upp ljudfilen till MGP och på den vägen är det!

Valter visste att det är många som skickar in sina låtar, så han var inte alls så säker på att de skulle komma med.

-Men då kan man ju alltid söka på nytt, om ett år, skrattar han.

-Jag hoppades nog att vi skulle komma med, men hade aldrig trott att vi skulle vinna! Det var så många fina bidrag, säger Asta.

-Ja det kom nog som en chock att vi vann, man visste inte ens vad man skulle säga, menar Valter.

Valter & Asta
Asta och Valter uppträder i MGP 2019 med låten Jag klarar mig själv. Valter & Asta Bild: Yle / Jaakko Vuorenmaa MGP Finland,Valter & Asta

Innan själva showen är man med om en hel del

De som blir valda till finalen åker till Karis på ett läger i juni, Camp MGP. Där träffas alla för första gången, artister, dansare och alla nyckelpersoner som jobbar med MGP.

-Det var mycket jobb och mycket roligt. Fast mest roligt! Extra roligt hade vi med programledarna. Om vi säger som så att det fanns en hel del vatten på lägret, skrattar Valter.

Asta berättar att de tillsammans med personerna som ansvarar över TV-sändningen planerade hur deras nummer skulle se ut. Viktigt är förstås vad man har på sig.

Asta och Valter i TV-studion
Valter och Asta just innan de ska gå upp på scenen i MGP-finalen 2019. Asta och Valter i TV-studion Bild: Jaakko Vuorenmaa/Yle MGP,MGP Finland

-Egentligen hade jag inte alls tänkt att jag skulle ha en kjol, för jag använder aldrig kjol. Men de hade plockat fram lite olika alternativ och sen ville jag bara ha den där klargröna kjolen. Jag tyckte jättemycket om den, säger Asta, som fick ta hem scenkläderna efter finalen.

-Ja, jag är ju inte den färggladaste människan, skrattar Valter. Går helst i svarta kläder men det tyckte de att blev lite för mörkt på scenen. Så jag fick ge mig lite där. Skulle aldrig annars ha en vit college men nu blev det så. Det var helt okej ändå.

-Du har ju alltid bara helsvarta kläder! Svarta jeans och svart huppare, skrattar Asta.

De som jobbar med MGP tittar på helheten i hela TV-showen, men beaktar deltagarnas önskemål. Ingen ska känna sig obekväm eller förbisedd. Asta och Valter fick också påverka hur de ville ha det med belysning, färger, dans och sådant som hör till.

Dansarna för MGP 2019 poserar tillsammans.
Dansarna i MGP 2019. Dansarna för MGP 2019 poserar tillsammans. Bild: Jaakko Vuorenmaa Melodi Grand Prix,MGP,musik,dans,dansare,Benjamin Thorström

Danscoach Jessica Öller ansvarar över koreografier och dansare på MGP-scenen. Tio dansare hade valts ut genom dansuttagningar runtom Finland. Deras uppgift är att sköta fylla scenen med dans och bidra till att artisterna känner sig trygga i sitt nummer. Tillsammans med artisterna funderar man var dansen ska ingå och hur.

-I början tänkte jag att man kunde ha dansare i vårt nummer, säger Valter. Men sen så handlar ju låten om att man klarar sig själv och då passade det bra att det bara var Asta och jag.

Asta håller helt med men säger att dansarna är helt superbra så det är jättefint om man får dem i sitt nummer.

På Camp MGP finns också sångcoach Tomas Höglund för att hjälpa till med att träna upp sången, scencoach Niki Westerback, som lär ut mikrofonteknik och scenspråk och musikproducent Erik Nyholm, som hjälper till med att utveckla artisternas låtar.

Efter lägret får artisterna komma och sjunga in låten i en musikstudio. Alla artisters låtar ges sedan ut på en CD-skiva och på Spotify.

.

Finalveckan i oktober

Samma vuxna som man redan blivit bekant med på Camp MGP fortsätter att hjälpa arister och dansare under finalveckan i Helsingfors.

Dagarna är späckade med olika händelser. För att alla artister ska hinna med allt så finns det noggranna tidtabeller som man ska hålla reda på.

Övningstider på scenen, smink- och klädträffar, mattider, osv. Alla har sina egna tider att hålla, men hjälp får man av ungdomsledare som finns där hela tiden. Man blir aldrig lämnad ensam.

På finaldagen fylls studion av publik. Det är då som också släkt och vänner anländer. Innan dess har man övat utan åskådare.

-Innan själva generalrepetitionen och finalen, hade vi hunnit öva vårt uppträdande många gånger. Visst var man lite nervös i finalen, men man visste exakt vad man skulle göra, så det var inte så farligt, säger Valter. Dessutom fick ju vi sjunga låten en extra gång då vi vann hela tävlingen!

Vi vann MGP 2019!

-Då vi väntade på resultat så var det så hemskt, säger Asta. Jag var så nervös så jag bara skakade! Men om vi inte skulle ha vunnit så skulle jag ändå ha varit glad för den som vann. Men nervöst var det! Allt gick så fort! Plötsligt hade de bara sagt våra namn!

Valter trodde att någon annan skulle vinna.

-Jag blev helt i black out! Hjärnan funkade inte, säger Valter. Men det var bara att stiga upp på scenen igen och sjunga låten - en gång till!

Då TV-sändningen var över och studiobelysningen hade släckts blev det intevjuer för Asta och Valter. Sedan kom slutfesten, en samling för alla deltagare och deras familjer med många kramar och avsked. En intensiv vecka avslutades.

-Just då hann man inte tänka på vad man hade fått i pris, det var så mycket annat. Vi tog farväl av alla MGP-vänner och kom hem så småningom, säger Asta.

Valter och Asta har nu löst ut sin vinst!

-Vinsten var att få göra en ny låt och en musikvideo till den. Vi gjorde den tillsammans med musikproducenten Erik Nyholm, som vi redan kände från Camp MGP. Den har vi nu gjort klar, säger Valter.

-Låten blev lite snabbare än den som vi tävlade, och vann med i finalen. Den nya låten heter Det ordnar sig. Vi är jättenöjda med den och man lärde sig massor av nytt igen, säger Asta.

Astas och Valters serie om hur den nya låten och musikvideon kom till kan du se i Yle Fem lördag 4.4 kl. 7.55. Du kan också se den på Arenan.

Asta och Valter i musikvideon Det ordnar sig
Asta och Valter skriver en låt, se hela serien! Asta och Valter i musikvideon Det ordnar sig Bild: Yle MGP,Valter & Asta

Sista dagen att skicka in din låt till årets MGP är söndag 5.4.2020.
Regler, direktiv och länk till hur du skickar in låten hittar du här!
Skriv en låt som du själv njuter av att sjunga och som du trivs med. Du ska vara glad och stolt över din låt!― Astas och Valters tips

Om inte Coronaepidemin hade slagit till skulle Valter och Asta ha uppträtt på årets stafettkarneval. Nu blev det ingen karneval i år. Kanske de får chansen att uppträda på något annat evenemang, senare i år.

Vi räknar med att genomföra årets MGP i höst, 10 oktober. Där ser vi också Valter och Asta.

Arrangörer för Melodi Grand Prix är Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU r.f., Svenska Yle och Five Corners Production.

Du hittar oss här:
MGP på Yle Arenan
Instagram @ylemgp
Facebook MGP Melodi Grand Prix - YLE @ylemgp
Vi finns ockå på TikTok @ylemgp