Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om välfärdsområde flyttas fram på grund av coronakrisen

Sjukvårdare i en sjukhuskorridor.
Sjukvårdare i en sjukhuskorridor. Bild: Tiina Jutila / Yle ansiktsskydd,andningsskydd,sjukhus,coronavirus,virussjukdomar,bakterier,handdesinfektionsmedel,desinfektionsmedel,sjukhushygien,hygien (renlighet),handhygien,social- och hälsovårdsreformen (sote),specialsjukvård,sjukskötare,närvårdare,läkare

Kommunerna får tilläggstid för beslutet om att överföra vården till Österbottens välfärdsområde. Utredningarna är gjorda, men kommunerna har fullt upp med coronakrisen just nu.

Styrgruppen som bereder Österbottens välfärdssamkommun har godkänt att tidtabellen som tidigare var satt till utgången av april justeras så att besluten senast ska vara fattade 16 juni 2020.

- Det här coronaläget som är ganska akut i kommunerna och beredningen hinner kanske inte till den 30 april. Därför beslöt vi att skjuta upp det till den 16 juni, säger styrgruppens ordförande Patrick Ragnäs (SFP).

Ragnäs påpekar att allt utredningsarbete är klart och utredningarna kommer att skickas till kommunerna under inkommande vecka.

Kan justeras ytterligare

Ifall coronakrisen pågår en längre tid kan styrgruppen tvingas till att justera tidtabellen ytterligare.

- Vi har ett extra möte i maj för att ännu eventuellt korrigera eller granska den här tidtabellen.

Tanken har varit att det nya välfärdsområdet ska inleda sin verksamhet antingen 2021 eller 2022. Men på grund av coronaepidemin skjuts även den tidtabellen upp.

- Man måste nog konstatera att 2021 inte är realistiskt.

Fem kommuner, Jakobstad, Nykarleby, Larsmo, Pedersöre och Vasa, har hittills sagt ja till att överföra all vård till Österbottens välfärdsområde.

Läs också