Hoppa till huvudinnehåll

Finland ser ut att få spela EM-premiär i Köpenhamn – danska huvudstaden vill behålla sitt värdskap

Finlands fotbollslandslag jublar.
Finlands fotbollslandslag jublar. Bild: Miikka Jääskeläinen fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Köpenhamn ska förbli värdstad för fotboll-EM har det danska förbundet tillsammans med sina samarbetspartners bestämt. Danmark fortsätter nu med arbetet och kommer att skicka in en formell kungörelse till Uefa.

Fotbolls-EM, som skulle arrangeras i tolv städer runt om i Europa i sommar, är som bekant uppskjutet och turneringen kommer i stället att gå av stapeln i juni och juli 2021.

Uefas målsättning har varit att samtliga tolv städer ska behålla arrangemanget om man fortsättningsvis är intresserade.

I Köpenhamn har det tidvis varit osäkert om fyra EM-matcher kommer att kunna spelas på Parken, men på fredagen kom beskedet att den danska huvudstaden vill behålla sitt värdskap.

– På DBU är vi redo att stå vård för fyra EM-matcher sommaren 2021 men vi kan inte göra det utan stöd från våra samarbetspartners.

– Vi är nöjda med stödet men det är fortfarande lång väg att gå. Jag är helt säker först när vi har ett slutligt avtal, säger chefen för det danska fotbollsförbundet Jesper Möller.

Även Tour de France i Danmark nästa sommar

Arbetet för att få EM till Köpenhamn fortsätter och man ska skicka in en kungörelse till Uefa senast den 30 april. Staden måste bland annat uppfylla garantier på hotellkapacitet och infrastruktur.

Sedan tidigare har det varit klart att tre etapper av Tour de France kommer att köras i Danmark sommaren 2021.

– EM var en händelse som vi hade sett fram emot i år. Vi hade kommit långt i förberedelserna och många hade stora förväntningar.

– Sommaren 2021 kan bli en enorm folkfest i Köpenhamn med EM och Tour de France. Vi är inte i mål än och alla parter måste tänja sig och vara flexibla för att det ska lyckas, säger Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen.

Förutom Finlands EM-premiär mot Danmark ska också Danmark – Belgien, Ryssland – Danmark samt en åttondelsfinal spelas på Parken.

Läs också