Hoppa till huvudinnehåll

Gatuförsäljare och värvare i Åbo trots coronaoro

En ung man och en ung kvinna tittar in i kameran och ler. De står på en tom gågata.
Konsta och Melinda säger att det är en fin stämning i stan, trots att folk samtidigt är oroliga. En ung man och en ung kvinna tittar in i kameran och ler. De står på en tom gågata. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo,Face-to-face marketing,feissare

Just nu ska vi undvika folksamlingar och sociala kontakter, och i städerna är det väldigt tyst på gator just nu. Också gatumusikanter, gatuförsäljare, face-to-face-värvare och tiggare håller sig borta.

Men på gågatan i Åbo kan du stöta på de tre gatuförsäljarna Melinda, Matias och Konsta. De säljer elavtal, samt tidningar och tidskrifter.

- Folk är på gott humör nu när solen skiner. En del är förstås rädda nu under coronatiden, så vi får inte komma nära dem, förklarar Konsta Kangasniemi.

En gatuförsäljare pratar med en dam på en kall gågata.
Konsta håller avstånd till sina kunder. En gatuförsäljare pratar med en dam på en kall gågata. Bild: Dmitri Volgin/Yle Face-to-face marketing,Åbo,feissare

Det kan tyckas svårt, då man som gatuförsäljare ska vara social.

Gatuförsäljarna har blivit instruerade att inte gå fram till kunder och att hålla säkra avstånd. Dessutom skakar de inte hand med någon, och de använder alltid emellanåt handsprit.

Många har ont om pengar

Det är inte många av de förbipasserande som sagt något negativt.

- En del har sagt att vi ska hålla oss på avstånd, på ett säkert avstånd. Det har vi respekterat och vi har sett till att hålla stora avstånd, säger Kangasniemi.

En ung man med mössa öppnar locket till en låda med tidningar. Han står på en tom gågata med narcisser bredvid sig.
Matias säljer prenumerationer på såväl tidningar som tidskrifter. En ung man med mössa öppnar locket till en låda med tidningar. Han står på en tom gågata med narcisser bredvid sig. Bild: Dmitri Volgin/Yle Åbo,Face-to-face marketing,matias

Däremot är det många förbipasserande som berättar att de har ont om pengar nu. Folk är permitterade, arbetsplatser stängs. Då tycker folk att de inte har råd att nu beställa en dagstidning.

För värvarna och gatuförsäljarna är det ändå en del av vardagen annars också, att folk tackar nej till deras erbjudanden.

Från fältarbete till telefonförsäljning

Men efter den här veckan slutar de sista värvarna och gatuförsäljarna också i Åbo med fältarbete.

En gatuförsäljare pratar med en dam och en herre på en gågata.
Konsta trivs med sitt jobb, berättar han. En gatuförsäljare pratar med en dam och en herre på en gågata. Bild: Dmitri Volgin/Yle Åbo,Face-to-face marketing,feissare

De flesta organisationer som använder face-to-face-värvare har tagit paus under corona-pandemin. Greenpeace och Amnesty International slutade redan för två veckor sedan med sina värvare.

- Sedan börjar också vi med telefonförsäljning.

Hur känns det?

- Jag ser verkligen fram emot det. Jag har aldrig gjort det förr, så det är en helt ny upplevelse, säger Kangasniemi.