Hoppa till huvudinnehåll

Rigorös isolering håller räddningsverket på fötter i Östnyland: “Det vi inte behöver nu är en massa gräsbränder”

Räddningsdirektör Peter Johansson.
Håll tändstickorna i fickan och låt gräset växa, är räddningsdirektör Peter Johanssons vårhälsning. Räddningsdirektör Peter Johansson. Bild: Yle/Mikael Kokkola brand- och räddningsarbete,brand- och räddningsverksamhet,räddningsverk,peter johansson

Under coronaepidemin har antalet uppdrag minskat för Räddningsverket i Östra Nyland. På räddningsstationen i Kungsporten gör man nu allt för att hålla viruset borta.

Vi skakar nästan hand men hejdar oss i flykten när vi träffas utanför den stora räddningsstationens låsta dörr.

- Det sitter så i ryggraden att hälsa på det sättet, säger räddningsdirektör Peter Johansson och nickar i stället.

Under de senaste veckorna har han och hans mannar fått tänka om i mångt och mycket som tidigare hörde till rutinerna på räddningsstationen. Det gäller att eliminera all smittorisk.

- Våra skift träffas inte mera på morgonen då de byter om. Tidigare stod de mitt emot varandra i bilhallen då skiftet byttes, säger han.

Räddningsstationen i Borgå.
Inga byten av skift sker längre i bilhallen Räddningsstationen i Borgå. Bild: Yle/Mikael Kokkola brand- och räddningsarbete,brand- och räddningsverksamhet,räddningsverk,räddningsverket i östra nyland

All kontakt minimeras på stationen

- Vi har en frivillig karantän på stationen och strävar till att hålla distans till varandra. Vi undviker till exempel gemensamma karamellskålar och försöker att använda sunt bondförnuft i allt vi gör, säger Peter Johansson.

Det betyder bland annat att all personal som inte behövs i den konkreta räddningsverksamheten nu jobbar på distans. Det gör också räddningsdirektören.

- Vi har stängt av stationen för alla utomstående helt enkelt för att vi försöker skydda personalen från smitta så långt det bara går, så att vi ska kunna erbjuda vår service åt de hjälpbehövande som vi är här för.

Skylt på dörr.
Klartext om distans vid huvuddörren till räddningsstationen. Skylt på dörr. Bild: Yle/Mikael Kokkola brand- och räddningsarbete,brand- och räddningsverksamhet,räddningsverk,coronavirus,räddningsverket i östra nyland

Ändå är sex personer nu försatta i hemkarantän efter att en i personalen insjuknat lindrigt och nu är isolerad.

Följderna av coronaepidemin syns redan av i olycksstatistiken. I mars har Räddningsverket i Östra Nyland haft en del färre utryckningar än normalt.

Färre olyckor sker

- Jag har inte hunnit kolla det mot mars i fjol men jämfört med februari så hade vi lite färre uppdrag. När människor inte rör på sig så sker också färre olyckor.

Peter Johansson hoppas att det också fortsätter så trots att folk nu röjer upp på stugor och i trädgårdar efter vintern.

- Det vi inte behöver nu är en massa gräsbränder, så håll tändstickorna i fickan och låt gräset växa.

Räddningsdirektören sitter med i den beredskapsgrupp som Borgå stad har tillsatt för att hantera coronakrisen. De håller möten dagligen.

- Det hela känns ganska speciellt, för det är något man aldrig har räknat med att man skulle behöva vara med om, säger Peter Johansson.

Räddningsdirektör Peter Johansson.
Det hela känns ganska speciellt, säger räddningsdirektör Peter Johansson. Räddningsdirektör Peter Johansson. Bild: Yle/Mikael Kokkola brand- och räddningsarbete,brand- och räddningsverksamhet,räddningsverk,peter johansson

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland