Hoppa till huvudinnehåll

Framtiden osäker för Holmenkollen – bolaget bakom klassiska tävlingarna står på konkursens brant: ”Det är allvarligt”

Åkare tävlar inför tomma läktare i Holmenkollen.
Längdskidåkarna tävlade inför tomma läktare i mars. Åkare tävlar inför tomma läktare i Holmenkollen. Bild: EPA-EFE/Vidar Ruud längdskidåkning,Holmenkollen

Räkningar har förfallit och pengarna saknas. Bolaget som arrangerar tävlingarna i Holmenkollen har drabbats hårt av coronakrisen och måste nu få fram över en halv miljon euro annars väntar konkurs.

Holmenkollen är klassisk mark för de nordiska skidgrenarna. Tävlingar har med några undantag arrangerats så gott som varje år sedan slutet av 1800-talet.

I år tävlade man i längdskidåkning, nordisk kombination och backhoppning inför tomma läktare i Holmenkollen medan skidskyttetävlingarna ställdes in. Det har lett till att bolaget som arrangerar tävlingarna hamnat i en svår ekonomisk knipa.

Bolaget hotas av konkurs om man inte lyckas få fram sju miljoner norska kronor, alltså ungefär 600 000 euro.

– Inom styrelsen hoppas vi att det går att undvika men läget är allvarligt. Vi jobbar hårt för att kunna lösa det här.

– I torsdags fick vi veta att vi får en halv miljon kronor från Oslokommun men det fattas fortfarande sju miljoner, säger Birger Magnus som är styrelseordförande i Holmenkollen Skifestival till den norska tidningen VG.

Hoppas på pengar från fond och staten

Bolaget har redan fått in en del pengar och nu hoppas man på bidrag från den fond som startades i samband med skid-VM 2011. Via det norska skidförbundet har man också ansökt om pengar från den norska staten.

Bolaget har också en skuld på fyra miljoner till skidförbundet och räknar inte med att få in några nya pengar från förbundet. Det norska skidförbundet har också drabbats av ekonomiska problem på grund av coronakrisen.

– Om Holmenkollen Skifestival går i konkurs och man vill tävla här igen nästa år så kommer det att kosta mycket att bygga upp ett nytt bolag för att kunna genomföra tävlingarna.

– Det är allvarligt för skid- och skidskytteförbunden och jag hoppas in i det sista att det kommer att gå bra, säger Magnus.

Redan nu är det många räkningar från bland annat hotell och cateringfirmor som förfallit.

– Vi jobbar på övertid, och vi kommunicerar löpande med våra fordringsägare. Flera är förtvivlade och har själva problem, säger Magnus.