Hoppa till huvudinnehåll

"Konstigt att nästan alla andra länder har tuffa begränsningar förutom Vitryssland och Sverige" – damlandslagsbacken Elli Pikkujämsä vittnar om en annorlunda träningsvardag i grannlandet

Elli Pikkujämsä ler.
Elli Pikkujämsä. Elli Pikkujämsä ler. Bild: Yle/Sebastian Backman Finlands damlandslag i fotboll,Elli Pikkujämsä

Landslagsbacken Elli Pikkujämsä har flyttat till Sverige och damallsvenska KIF Örebro. Där har försäsongen fortsatt normalt, till skillnad från till många andra länder. "Svenskarna förbryllas lite av våra hårda begränsningar i Finland", säger Pikkujämsä till Yle.

Elli Pikkujämsäs 2019 var en fotbollsmässig fullträff.

Hon blev vald till den inhemska ligans bästa back, tog silver med FC Honka och debuterade i landslaget. En meritsamling som förde henne till Damallsvenskan och KIF Örebro.

När serien verkligen kan köra igång är högst oklart. Men till skillnad från flera andra länder har svenska klubbar fortsatt med försäsongsträningen, och fortfarande är träningsmatcher tillåtna.

– Vi har tränat helt normalt på veckorna. Jämfört med Finland är det förhållandevis fritt här.

– Visst är det ganska annorlunda, då kompisarna i Finland berättar att de tränar ensamma och sedan bara håller sig inomhus, säger Pikkujämsä till Yle Urheilu.

Lagkamraterna förbryllade

Sveriges förhållandevis milda idrottsrestriktioner har skapat en del problem, då exempelvis svenska amatörlags träningsmatcher blivit heta på bettingmarknaden.

– Konstigt att nästan alla andra länder har tuffa begränsningar förutom Vitryssland och Sverige. Det blir ibland en slags masseffekt, ifall alla andra gör samma sak.

Åbobördige Pikkujämsä säger sig försöka följa med svenska medier en del, men erkänner att hon inte alltid hängt med gällande de senaste restriktionerna.

– Mina svenska vänner vet att jag inte kan åka till Finland under vår ledighet, i och med att jag vore tvingad till 14 dagars karantän och vi bara har ledigt i åtta dagar. De förbryllas nog lite av våra hårda begränsningar, tror 20-åringen.

– Här betonar man mer att man ger rekommendationer. Det här är rent ut sagt rätt så förvirrande tider.

Coronapandemin har tvingat finländarens klubb till åtgärder.

– Vi informerades om att vi är typ permitterade. Inte helt, men vi arbetar i princip 40 procent. Det minskar på träning och andra saker till en viss del.

Pikkujämsä intervjuades av Yle Urheilus Hinni Hirvonen.

Läs också