Hoppa till huvudinnehåll

Nu är krogarnas dörrar stängda – företagarna förutspås hamna i knipa på kort tid

En lång, blank, tom bardisk.
Det blir tysta och tuffa tider för krögarna när förordningen om att stänga restauranger har trätt i kraft. En lång, blank, tom bardisk. Bild: Yle/Rolf Granqvist krogar,Bardisk

Från och med nu får finländarna vänja sig vid att ofta rycka förgäves i restaurangernas dörrhandtag. Så kommer det troligen att vara fram till slutet av maj. Förbudet mot normal restaurangverksamhet har trätt i kraft i och med att det blivit lördag.

Riksdagen godkände i torsdags statsrådets förslag om att stänga restaurangerna. Förordningen innebär att matrestauranger, kaféer och barer i hela landet måste stänga sina dörrar för att bidra till att stoppa coronaviruset.

Det är ändå tillåtet att sälja hämtmat.

De allra flesta har problem om några månader

En utredning vid Aalto-universitetet visar att hälften av branschens företag kommer att ha betalningssvårigheter redan om en månad.

Om tre månader är 70-80 procent av företagen i samma läge, enligt utredningen.

Vid branschorganisationen Mara säger verkställande direktör Timo Lappi att antalet konkurser beror på om företagarna tvingas fortsätta betala hyra för sina lokaler. Lappi uppger att många hyresvärdar har gjort avkall på hyrorna, men långt ifrån alla.

Riksdagen har förutsatt att staten kompenserar krögarna för inkomstbortfallet som stängningen leder till. Det ser Timo Lappi som ett livsvillkor för företagen:

– Utan stöd blir spåren förskräckliga, säger han.

Inför riksdagens beslut har grundlagsutskott förutsatt att restriktionerna ändras och restaurangerna tillåtas öppna i förtid i områden där det visar sig inte längre vara nödvändigt att hålla stängt.

Krögarna har lytt - åtminstone i Åbo

Enligt uppgifter från polisen verkar nattklubbarna och de nattöppna barerna och restaurangerna ha hörsammat den nya bestämmelsen. Åtminstone Sydvästra Finlands polisinrättning i Åbo meddelar att de allra flesta snällt stängde senast vid midnatt.

På några platser tvingades polisen ändå ge tillsägelse om stängning.

Källa: STT