Hoppa till huvudinnehåll

Adlercreutz vill locka studerande ut i arbetslivet med slopad inkomstgräns för studiestöd

En medelålders i kortklippt grått hår.
Anders Adlercreutz är Svenska riksdagsgruppens ordförande. En medelålders i kortklippt grått hår. Bild: Yle/Juha Kivioja Anders Adlercreutz,Svenska folkpartiet i Finland,riksdagsledamöter

Svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Anders Adlercreutz, vill temporärt slopa inkomstgränsen för studiestödet för att få studerande ut i arbetslivet nu då undantagstider råder.

Många branscher behöver arbetskraft samtidigt som de studerande ser sina läroanstalter stänga och dimissioner skjutas upp, säger Adlercreutz.

Om inkomstgränsen slopas för perioden april-september kunde många studerande göra en behövlig insats i samhället utan att behöva oroa sig för att det skulle ha negativa konsekvenser för deras egen ekonomi.

- Jag är övertygad om att det finns studerande som är villiga att hoppa in i arbetslivet och deras insatser skulle även behövas. Vi har hört ropet efter arbetskraft komma såväl från vårdsektorn som från jordgubbsodlare och bönder, säger Adlercreutz.

Årsinkomstgränsen för studiestödet beräknas så att för varje stödmånad kan en studerande ha en inkomst på 696 euro.

Förra veckan meddelade Folkpensionsanstalten FPA om lindrade bestämmelser för studiestödet. Studerande som beviljats studiestöd kan få fortsatt bidrag trots att antalet studiepoäng inte är tillräckligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes