Hoppa till huvudinnehåll

Kommunerna har lyssnat på regeringen - dagvårdsavgifter drivs inte in om barnet stannar hemma

Två barn, en flicka och en pojke, sitter på ett berg, med ryggen mot kameran. I bagrunden syns lekande barn som har gula reflexvästar på sig.
Bara 20 procent av barnen har varit närvarande under mars månad. Två barn, en flicka och en pojke, sitter på ett berg, med ryggen mot kameran. I bagrunden syns lekande barn som har gula reflexvästar på sig. Bild: Amanda Vikman/Yle Dagisbarn,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),vänner

Majoriteten av kommunerna låter bli att uppbära dagvårdsavgift om barnen stannar hemma under coronaepidemin. Rapporterar Yle Uutiset

Kommunförbundets utvecklingschef inom undervisning och kultur Jarkko Lahtinen säger att han inte fått information om att en enda kommun skulle låta bli att kompensera frånvaro under krisen.

Regeringen meddelade tidigare att de rekommenderar att kommunerna inte skulle driva in dagvårdsavgift under undantagstillståndet, ifall vårdnadshavare själva sköter om barnet. Regeringen rekommenderar att alla ska hållas hemma om det är möjligt.

Det har kommit en hel del frågor till kommunfullmäktige angående hur avgifterna ska kompenseras, säger Lahtinen.

– På grund av det kan vi dra slutsatsen att alla valt att på något sätt kompensera frånvaro och de som inte redan gjort det kommer att göra det, säger Lahtinen.

Trots att en del kommuner inte har meddelat att de kommer att kompensera dagvårdsavgiften betyder det inte att kommunen inte skulle göra det.

Lahtinen påminner om att det inte är tjänstemännen som kan fatta besluten utan att det är bildningsnämnden i kommunen som tar beslutet.

Många olika former av kompensering

Hur man går till väga varierar från kommun till kommun. Enligt Lahtinen kompenserar en del kommuner också någon dags frånvaro medan andra kommuner kräver att barnet ska vara borta en längre tid.

Lahtinen påminner om att ingen har hunnit förbereda sig på situationen som nu eskalerar runtom i världen. Om räkningen för mars månad skickats redan innan undantagstillståndet trädde i kraft kommer man antagligen bli kompenserad med rabatt i nästa räkning eller liknande.

Enligt Lahtinen har många kommuner också bett att privata aktörer ska låta bli att driva in månadsavgiften. Kommunförbundet har också fått frågor om huruvida kommunen ska ersätta utebliven inkomst för privata aktörer inom dagvårdssektorn.

Enligt Lahtinen överväger man saken från fall till fall. Många privata aktörer har nämligen meddelat att de inlett samarbetsförhandlingar.

Stora privata aktörer följer regeringens anvisningar

Finlands största privata dagvårdskedja Touhula har bestämt att de kommer att följa regeringens rekommendationer.

Verkställande direktör Minna Elomaa säger att avgiften kommer att kompenseras om barnet har varit borta minst två veckor efter den 18:e mars.

Touhula har också meddelat att de kommer att göra sitt bästa för att klara sig igenom coronaepidemin. På torsdagen meddelade bolaget att de inleder samarbetsförhandlingar som berör hela personalen.

– Daghemmen är ännu öppna, så vi ser nog till att det finns tillräckligt med personal på plats, säger Elomaa.

Daghemsbolaget Norlandia meddelar också att de kompenserar avgifter. Hur kompensationen sköts varierar från kommun till kommun och på de olika daghemmen följer man samma modell som kommunen gått in för.

Både beslut som är tidsbegränsade och sådana som gäller tills vidare

Vissa kommuner har valt att de kompenserar avgifter fram till den 13 april. Nu när regeringen har förlängt undantagstillståndet med en månad tror Lahtinen att många kommuner kommer fortsätta kompensera avgifter.

– Vissa kommuner har valt att ta ett öppet beslut, det vill säga att det gäller tills situationen är över, säger Lahtinen.

Lahtinen säger också att den ekonomiska smällen har varit stor för kommunerna.

Enligt en undersökning som undervisnings- och kulturministeriet gjorde i slutet av mars har ungefär 20 procent av dagisbarnen varit närvarande. Ungefär 140 kommuner deltog i undersökningen.

Artikeln är en bearbetad översättning av: Kunnat kuuntelivat hallitusta: päiväkotimaksuja jätetään perimättä lähes kaikkialla Översatt av Tony Pohjolainen