Hoppa till huvudinnehåll

Österrikiska längdåkaren Teresa Stadlober berättar om vardagen efter dopningsskandalerna i hemma-VM – vill aldrig se de fuskande landsmännen igen: "Svårt att hitta sponsorer"

Teresa Stadlober.
Teresa Stadlober. Teresa Stadlober. Bild: imago images / Eibner Europa / All Over Press Teresa Stadlober

Att de långvariga kamraterna Max Hauke och Dominik Baldauf valde att bloddopa sig till skid-VM i Seefeld chockerade landsmaninnan Teresa Stadlober. Hennes tävlande har försvårats på grund av skandalen, i och med att "utövare från andra nationer tänker att alla från Österrike dopar sig".

Under en polizrazzia i VM-byn i samband med skid-VM i Seefeld blev österrikarna Max Hauke och Dominik Baldauf fast för bloddopning. Hauke togs dessutom på bar gärning, med kanylen i armen.

Duon dömdes till fem månaders fängelse.

Men nationens världscupåkare under den gångna säsongen, Teresa Stadlober, vittnar om att hon fortsättningsvis lider av de forna lagkamraternas brott. Sedan skandalen har vardagen helt enkelt förändrats.

– Jag har känt dem sedan vi var unga, i över tio år. Du tror att du känner dem, men nej. Jag var chockad, jag vill aldrig se dem igen, säger Stadlober till VG.

De mörka österrikiska dopningrubrikerna de senaste åren har fått Stadlober att vilja bevisa att en österrikisk åkare kan klara sig även utan dopning. I årets världscup slutade hon på tionde plats.

– Man vet att idrottare från andra länder tror att alla österrikare gör som dem. Så man måste vara stark mentalt.

Sedan skandalen har vardagen förändrats även för henne.

– Det är svårt att hitta sponsorer. Alla tror ju att alla håller på med dopning.

Österrikiskans elitsatsning fortsätter mot OS 2022.