Hoppa till huvudinnehåll

Samhällsdebattören och radikalekologen Pentti Linkola är död

Pentti Linkola
Pentti Linkola levde och predikade om ett enkelt liv. Pentti Linkola Bild: Lehtikuva Pentti Linkola

Miljöaktivisten och samhällsdebattören Pentti Linkola har avlidit vid en ålder av 87 år. Han var född i Helsingfors år 1932.

Han var känd för sin radikalekologiska filosofi och ansåg att mänskligheten har förstört miljön och att en kraftig befolkningsminskning var enda räddningen för planeten.

Han ansåg att människan måste återvända till en snävare ekologisk nisch och överge modern teknologi och strävan efter ekonomisk tillväxt.

Trots att Linkola var född i Helsingfors vistades han alla sina barndomssomrar på landsbygden. Han levde sitt liv ensam och enkelt i en stuga i Tyrväntö i Egentliga Tavastland. Stugan hade varken elektricitet eller rinnande vatten. Linkola försörjde sig närmast på fiske.

Hans far Kaarlo Linkola var botaniker och rektor för Helsingfors Universitet, morfadern har varit universitetets kansler.

Flitig publicist

Linkola inledde studier i zoologi och botanik men fick aldrig någon examen. Icke desto mindre var han aktiv publicist och bland hans publikationer kan nämnas pamfletten Isänmaan ja ihmisen puolesta ("För fäderneslandet och människan") från 1960 och essäsamlingen Unelmat paremmasta maailmasta ("Drömmar om en bättre värld") från 1971.

I en av hans kända metaforer jämför han jorden och mänskligheten med en farkost. Den sjunker om den lastas för full.

"Vad ska göras när en båt fullastad med människor har sjunkit och det enbart finns en livbåt? När livbåten är fullastad kommer de som hatar livet att försöka lasta på den med ännu fler människor och på så sätt sänka allihopa. De som däremot älskar och respekterar livet kommer att ta upp skeppets yxa och hugga av händerna på de som klänger sig fast vid sidorna."

Det var Pentti Linkolas dotter, Leena Linkola, som för Yle bekräftade uppgiften om faderns död.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes