Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Byggarbetare vid Olympiastadion vittnar om dålig arbetsmiljö, brister i svenskan under coronakrisen, res utomlands på distans

Läktaren på Olympiastadion
Läktaren på Olympiastadion Bild: Yle / Niclas Runeberg stafettkarnevalen

Här kommer lite kvällsläsning för den här söndagen!

Är du ressugen? Det kan vara en besvärlig känsla just nu eftersom resor inte rekommenderas i och med coronaviruset. Men visste du att det går att distansresa? Du kan resa till bland annat Italien, Brasilien och Thailand utan att stiga upp från soffan! Vi har listat några livesändningar där du kan besöka diverse olika länder.

Coronakrisen tog Finland med storm och mycket hände på en och samma gång. Granskningar som gjorts av Svenska Yle visar att det finns brister i hur de centrala myndigheterna skött sin informationslinje på svenska. Vid flera tillfällen, exempelvis på informationsträffar, har den relevanta informationen endast sagts på finska.

Spotlight har undersökt brottsutredningar. Granskningen visar att antalet brottsutredningar som läggs ner har ökat kraftigt. Biträdande riksåklagare Jukka Rappe anser att brottsutredningar som tidigare slutfördes nu läggs ner. En som drabbats av det här är Janka Holma. Hennes plånbok blev stulen, men utredningen lades ner.

I augusti öppnar dörrarna till Olympiastadion i Helsingfors igen efter en renovering på över fyra år. Renoveringen har hittills kostat drygt 300 miljoner euro. MOT:s granskning visar att byggarbetarna tvingats jobba överlånga dagar, blivit hotade och bott i baracker.

Antalet pollinerande insekter försvinner i rask takt. Till Finlands viktigaste pollinerare hör bin, humlor och fjärilar. Vart femte av dem ärt nu utrotningshotade. Bakgrundsorsakerna till att pollinerarna försvinner är många, men vi människor har något att göra med dem alla.

Ha en suverän fortsättning på kvällen!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes