Hoppa till huvudinnehåll

Polisen varnar för lurendrejare på nätets loppissidor - visar upp kvitto men pengarna överförs inte

Skuggan av två människor på marken.
Se till att du verkligen får den summa som avtalats då du säljer begagnade varor. Skuggan av två människor på marken. Bild: Mostphotos stöld,tjuvar,ficktjuvar,brott

Polisen i Sydvästra Finland uppmanar till försiktighet då man säljer och köper varor via loppissidor på internet.

Vid Åbo polisstation har man fått kännedom om en mängd fall av bedrägeri som skett i samband med försäljningen av begagnad elektronik.

Bedrägerierna har gått till så att köparen och säljaren träffas för att slutföra köpet. Köparen har meddelat att hen tänker betala för varan via en mobilapp för överföring av pengar.

Köparen har sedan fört in försäljarens kontonummer och köpesumman i appen och visat försäljaren ett kvitto på skärmen som intygar att pengarna överförts.

Säljaren har sedan överlämnat varan. Först efteråt märker säljaren att pengarna inte flyttats över till dennes konto.

I de flesta fall har det varit frågan om försäljning av mobiltelefoner, men det förkommer också fall där försäljare blivit av med datorer, smycken, märkesväskor och tv:ar utan att få pengarna i utbyte.

Värdet på varorna varierar mellan 85 och 3 000 euro.

Teknologin har ökat riskerna

Allmänt sett har försäljning som sker ansikte mot ansikte varit ett säkert sätt att se till att man genast får den vara man köper, eller pengarna som man säljer en vara för.

Men i och med att teknologin blivit vanligare kan man nu också råkar ut för lurendrejare.

Polisen påminner om att köparen ska säkerställa att varan verkligen är den överenskomna. Säljaren bör i sin tur se till att pengarna verkligen överförs till dennes konto.

Då man köper varor från privatpersoner lönar det sig också att fundera på ifall säljaren/köparen verkar pålitlig.

Ett annat varningstecken är en försäljare som verkar ha väldigt bråttom att bli av med en vara eller ett orimligt lågt pris på en vara.

Då kan det vara fråga om försäljning av stöldgods.