Hoppa till huvudinnehåll

Pyssla fåglar av garn tillsammans med barnen

Tre små fåglar gjorda av garn sitter på en kvist på bordet
Tre små garnfåglar sitter tillsammans på en kvist. Tre små fåglar gjorda av garn sitter på en kvist på bordet Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,garn,Fåglar

Pigga upp tillvaron med lite garnpyssel! De här mjuka små fåglarna kan du göra tillsammans med barnen.

Häng upp några i fönstret, gör en mobil, pynta några kvistar och fyll hemmet med småfåglar.

fågel gjord av garn
En liten fågel i turkosa toner fågel gjord av garn Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,Fåglar,garn

Få användning för de allra minsta restgarnsnystanen

Allt du behöver är restgarn i två eller tre färger. Utmana dig själv och försök göra naturtrogna småfåglar eller låt härliga pastellfärgade garner bli fantasifåglar.

Välj vilken färg du vill ha på huvud och rygg, vilken färg som blir kinde och mage samt vilken färg som blir vingar. Den sista färgen kan även vara densamma som huvud och rygg.

T ex ljusrosa, vitt och mörkrosa, eller mörkare och ljusare gul tillsammans med vitt.

Ett solrosfrö kan bli näbb eller så klipper du näbben av kartong. Ögonen kan göras av små pärlor eller pepparkorn.

Fingrar som håller en liten fågel gjord av garn
Fågel i rosa Fingrar som håller en liten fågel gjord av garn Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,pyssel,fågel

Gör så här:

 1. Klipp till en bit kartong som är 15 cm lång. Använd t ex en tom mjölkkartong eller annat paket från köket och vik den gärna dubbel så är den lite stadigare.
 2. hand som håller en bit kartong runt vilken det virats garn
  Vira garnet runt en bit kartong så går det lätt och snabbt att få många lika långa garnbitar. hand som håller en bit kartong runt vilken det virats garn Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,garn,Fåglar
 3. Vira garnet runt kartongen, se till att du inte spänner garnet för hårt. Vira 10 varv och klipp sedan av garnet i båda kortändorna av kartongen så att du får 20 garnbitar som är 15 cm långa.
 4. Gör likadant med de tre färger du valt.
 5. klippta bitar av garn i små högar på ett bord
  Alla garner som behövs. Det mörkgula garnet är vikt runt en liten pappersboll. klippta bitar av garn i små högar på ett bord Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,fågel,garn
 6. Nu har du tre högar med garnbitar. Ta det garn som ska bli kinder och mage (vitt) och lägg det i kors över det som ska bli huvud och rygg (gult). Böj garnen runt varandra och knyt ihop var färg för sig med en bit garn i rätt färg.
 7. hand håller garn i två färger virat runt varandra
  Garnen läggs runt varandra och knyts om men nya trådar i samma färg, var för sig. Det gula blir hjässan och här ser du de vita kinderna bildas. hand håller garn i två färger virat runt varandra Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,garn,Fåglar
 8. Ta nu en liten träkula eller en bit papper och knöla ihop den till en liten boll som är ca 1 cm i diameter.
 9. Lägg garnet som ska bli vingar (mörkare gult) runt bollen och knyt om. Det gör inget att pappret syns ovan och under.
 10. Böj nu det gula garnet lite bakåt så att det vita blir kinder där garnen går omlott, och placera bollen med det mörkare gula garnet mellan det vita och ljusgula så att alla garnändor samlas bakåt, till det som blir fågels stjärt.
 11. Hand håller garn som håller på att formas till en fågel.
  Forma fågeln och samla ihop garnändorna baktill. Hand håller garn som håller på att formas till en fågel. Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,garn,Fåglar
 12. Forma huvud, kropp och vingar lite så att du är nöjd och det mörkare gula garnet syns på båda sidor, och knyt om allt garn så att fågelns stjärt bildas.
 13. Klipp och frisera garnet bak till en jämn och snygg stjärt.
 14. Limma fast små pärlor till ögon och en näbb av ett solrosfrö eller en bit kartong.
Hand håller fågel av garn
Kanske en gråsparv? Hand håller fågel av garn Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,garn,Fåglar

Om du vill göra fötter kan du sticka in en bit metalltråd under några magtrådar och forma fötter med hjälp av en näbbtång.

Vill du hänga upp fågeln så ta en bit sytråd och trä igenom kroppen, knyt om och häng upp.

Vill du fästa fågeln vid en kvist, ta då en bit garn eller ännu hellre en ståltråd och stick in under några magtrådar och snurra fast på kvisten.

Tre små fåglar gjorda av garn sitter på en kvist på bordet
Fåglarna kan fästas på en kvist med ståltråd. Tre små fåglar gjorda av garn sitter på en kvist på bordet Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,garn,Fåglar