Hoppa till huvudinnehåll

Vasafotbollens stora läromästare Pekka Utriainen har avlidit – Tim Sparv hann träffa honom en sista gång i vintras: "En av de som betytt mest för min karriär"

Pekka Utriainen.
Pekka Utriainen. Pekka Utriainen. Bild: Familjealbum fotboll,pekka utriainen

Det är otaliga Vasajuniorer som har passerat genom Pekka Utriainens fotbollsskola. Nu minns fotbollslandslagets Tim Sparv en otroligt viktig person i sin egen utveckling. ”Har någon betytt mer för unga spelare i Vasanejden?”, säger Sparv.

Dagen före julafton 2019 gjorde Tim Sparv ett besök hos Pekka Utriainen tillsammans med sin pappa Tor. Det blev sista gången som fotbollslandslagets lagkapten träffade Utriainen, en person som har betytt otroligt mycket i Sparvs karriär.

Den 26 mars dog Pekka Utriainen, 82 år gammal. Tidigare under måndagen rapporterade Vasabladet om dödsfallet.

– Nu känns det bra att jag hann träffa honom. Vi visste att han inte var i bra skick, men den där kvällen före jul var väldigt varm, säger Tim Sparv till Yle Sporten.

– Vi har haft en del kontakt och han brukar ringa mig ibland. Det är tragiskt att han inte lever längre.

Vi visste att han inte var i bra skick, men den där kvällen före jul var väldigt varm

Sparv kommer inte ihåg sitt första minne av Utriainen och hans fotbollsträningar och playmaker-läger. Däremot finns det knappt ord som räcker till för att beskriva vad Utriainen har betytt för Sparv och hela Vasafotbollen.

– Jag kommer ihåg att jag har tränat med honom i fotbollshallen i Vörå, på planer i Oravais, Maxmo och Vörå. Han var alltid nyfiken och där för att motivera.

– Jag har kanske haft sex, sju tränare i min fotbollskarriär som har betytt mer än andra. Pekka är en av dem. När jag var en ung kille i Oravais var han den som tränade mig mest tillsammans med pappa.

Första fotbollstränaren i idrottsgymnasiet

Fotbollen var Pekka Utriainens liv.

Som spelare gjorde han avtryck i både Finland och Sverige på 1950-talet och 1960-talet.

Efter att ha lagt av var han tränare i flera Vasaföreningar. Dessutom var han länge styrelsemedlem i tränarföreningen i Finland (Suomen jalkapallovalmentajat) och ordnade seminarier för finländska tränare där utländska tränare föreläste.

När Vasafotbollen ska tacka Pekka Utriainen är det ändå hans gärning för juniorernas individuella spelarutveckling – dels via arbetet med juniorlägren, dels via den ungefär tio år långa perioden som den första avlönade fotbollstränaren vid Vörå idrottsgymnasium – som lyfts fram.

Det är bara ett par år sedan som en 80-årig Utriainen ledde juniorläger.

– Varje gång hade han förberett träningsprogrammet minut för minut, säger Tor Sparv.

”En av de största”

Tor Sparv har arbetat tillsammans med Utriainen i många olika roller – bland mycket annat var de med och skapade juniorturneringen Wasa Football Cup 1989.

– Pekka var en läromästare. Han har alltid förnyat sig och jag har framför allt tagit till mig hans passion för fotbollen.

Vad skulle du säga att han har betytt för Vasafotbollen?

– Det finns ingen som har gjort lika mycket ute på fältet. Alla som är verksamma i nejden i dag har kommit via Pekkas skola.

Tim Sparv konstaterar att han inte känner många som har brunnit på samma sätt för fotbollens bästa. Under årens lopp har otaliga juniorer fått känna Utriainens intresse för att utveckla varje spelare.

– Har någon betytt mer för unga spelare i Vasanejden? Pekka är en legend och en av de största. Han lyssnade på alla och skapade en väldigt fin miljö. Han var modern för sin tid och väldigt kreativ.

– Han var väldigt bra på att lyfta upp individen och få alla att tro på sig själv. Han hade en varm personlighet, han var väldigt empatisk och förstående. Man såg alltid fram emot att åka till hans fotbollsskolor.