Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Spretiga förväntningar inför regeringens ramförhandlingar

En lapp på en butiksdörr där det står att butiken är stängd, bredvid en kommentarsstämpel föreställande AG Karlsson.
En lapp på en butiksdörr där det står att butiken är stängd, bredvid en kommentarsstämpel föreställande AG Karlsson. coronavirus,Finland,butiker,öppettider

Sällan har förväntningarna inför regeringens ramförhandlingar varit så brokiga som nu under coronakrisen. Det finns få instanser i Finland som inte är i behov av stöd, skriver Svenska Yles politiska reporter Anders Karlsson.

Coronakrisen har ställt till det på ett sätt som vi inte har upplevt i Finland på årtionden.

Trycket på sjuk- och hälsovården är massivt. Företagen är i akut kris, de permitterar och säger upp. De som blir utan jobb saknar pengar, ansöker om stöd och ingen konsumerar. Kommunerna behöver stöd direkt för att klara sina uppgifter. Listan kan göras hur lång som helst.

Den politiska oppositionen vill att regeringen ser över hela regeringsprogrammet. Vidare önskar många att regeringen ska presentera en plan för hur Finland agerar efter akutläget, då vi börjar öppna upp samhället igen.

Det mesta lär denna gång handla om stödåtgärder som siktar på att lösa den akuta krisen. Alla kommer inte att få vad de anser sig och landet behöva.

Låntagningen ökar markant de kommande åren

Ingen vet hur länge coronakrisens akutläge varar. Regeringen tvingas bygga upp sin andra tilläggsbudgetproposition och planen för år 2021-2024 på osäker grund.

Få talar just nu högt om att balansera den offentliga ekonomin. Nu handlar diskussionen om hur mycket mer lån staten ska ta.

Finansminister Katri Kulmuni (c) talade om över 20 miljarder euro. Hon talade också om att se över redan gjorda och planerade utgiftsökningar.

Oberoende står vi inför ett nytt tänkesätt vad gäller budgetering och lån.

Värdediskussion väntar förr eller senare

Diskussion kommer att föras om vilka av regeringens projekt och satsningar som är nödvändiga i nuläget och vilka som kunde skjutas fram på obestämd tid.

Det kanske inte sker just nu, men en del regeringspolitiker får förr eller senare finna sig i att projekt som de jobbat för i åratal ifrågasätts.

Finns det till exempel i nuläget pengar för en förlängning av läroplikten eller en ny vårdardimensionering?

Samtidigt påminner en del om att vi har en klimatförändring på gång, som fortsättningsvis kräver djärva beslut med tanke på framtiden.