Hoppa till huvudinnehåll

Busstationens hyresgäster vill häva avtalet med Lovisa stad: "Ingen är villig att starta café eller restaurang i dagens läge"

Lovisa busstation och Savonlinjas buss
Busstationshuset i Lovisa byggdes 1943. Lovisa busstation och Savonlinjas buss Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Savonlinja,bussar,busstationer,lovisa matkahuolto

Busstationsbyggnaden i Lovisa kommer att vara öde och tom ännu länge. Det befarar man vid företaget Degerby Constructor, som hyr huset av Lovisa stad.

Företaget skrev ett hyresavtal med Lovisa stad för ungefär tre år sedan.

Senast har Degerby Constructor haft restaurangen Bella som hyresgäst.

Bellas ägare lade av med verksamheten hösten 2019 och efter det har busstationshuset stått tomt.

Nu verkar det som om coronaepidemin har slagit den sista spiken i kistan - åtminstone för en tid.

Degerby Constructor har nämligen bett att staden ska häva hyresavtalet för busstationen.

- Ingen är villig att starta en café- eller restaurangverksamhet i dagens läge. Sommaren är den viktigaste årstiden i restaurangbranschen och nu sätter coronakrisen käppar i hjulet, i synnerhet eftersom krisens längd ännu är ett frågetecken, säger Matti Rahkonen vid företaget Degerby Constructor.

Busstationen i Lovisa vintern 2019
Vänthallen i busstationen har gamla anor Busstationen i Lovisa vintern 2019 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,busstationer,matkahuolto

Restaurangernas bästa tid naggas i kanterna

Eftersom ingen vet hur lång coronakrisen blir är många av de beslut som tas nu stora frågetecken - så också angående verksamheten i busstationshuset i Lovisa.

- Om krisen snabbt dör ut kan det förstås gå så att vi får vara efterkloka och fundera om beslutet att häva hyresavtalet var det rätta, säger Rahkonen.

Enligt Rahkonen skulle det vara möjligt att få en hyresgäst med betalningsförmåga först om ett år i och med att årets bästa säsong i restaurangbranschen ser ut att naggas i kanterna.

- Vi har fått i gång diskussionerna med staden om att annullera hyreskontraktet, säger Rahkonen.

Över två tredjedelar av avtalstiden återstår

På måndagen (6.4) beslöt stadsstyrelsen att ge utvecklings- och koncernsektionen i uppgift att förhandla och fatta beslut i ärendet.

Stadsstyrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) säger att det är beklagligt att saken tagit en sådan vändning.

- Det är en fin byggnad på en central plats med stora utvecklingsmöjligheter, men tiderna nu är speciellt svåra för att få till stånd verksamhet i huset, säger Heijnsbroek-Wirén.

Det som Lovisa stad nu behöver fundera på är om avtalet kan hävas. Avtalet gäller till 2027.

Utvecklings- och koncernsektionen ska ta sig an frågan vid sitt möte den 29 april.

Läs också