Hoppa till huvudinnehåll

Kaskös ekonomi går ”neråt som kosvansen” – kan tvingas skicka barn till daghem och skola i någon grannkommun

En gata i Kaskö med trähus på båda sidorna. En ensam cyklist skymtar fram på vägen.
En gata i Kaskö med trähus på båda sidorna. En ensam cyklist skymtar fram på vägen. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,gator,cyklister,trähus

För majoriteten av kommunerna visar redan bokslutet 2019 minusresultat. Coronapandemin la ytterligare sten på bördan och i till exempel Kaskö kan samarbetsförhandlingarna få långtgående följder.

Kaskö har redan i mars samarbetsförhandlat. Men de 120 000 euro som man kunde nå genom att permittera ledande tjänstemän är knappast mer än en droppe i havet, enligt styrelseordförande Carl-Gustav Mangs.

- Det är illa, illa. Vi måste gå igenom all serviceproduktion, säger Mangs.

Skicka barn till grannkommunerna?

Mangs väntar sig åtgärder inom tekniska sektorn, hälsocentralen, skolor och daghem. Varje sten ska vändas för att se vad man kan göra på ett annat sätt än i dag.

Stadsstyrelsens ordförande i Kaskö Carl-Gustav Mangs.
Carl-Gustav Mangs. Stadsstyrelsens ordförande i Kaskö Carl-Gustav Mangs. Bild: Yle/Johan Gullmets carl-gustav mangs

- Frågan är hur gör vi med våra skolor. Är det något vi måste börja diskutera med våra grannkommuner?

Högstadieeleverna från Kaskö går redan i skola i Närpes och Kristinestad.

- Är det en modell också för våra lågstadier? Och sedan våra daghem och personalen där. Måste vi kanske göra på ett annat sätt för att klara det, säger Mangs.

Plötsligt har ni barnen i andra kommuner?

- Precis, och jag måste säga att jag inte är speciellt nöjd över en sådan lösning. Om vi ska köra våra små barn med buss till andra kommuner för att få service.

Neråt som kosvansen efter att fabrik la ner

De två senaste åren har Kaskö gjort bokslut på ungefär minus 1,5 miljoner euro per år.

- Det som är räddningen är att vi har överskott. Kaskö klarade sig jättebra medan vi hade MetsäBotnia och det var överskott nästan alla år. Men de la ner 2009 och efter det har det gått ner som kosvansen så att säga.

Stadsstyrelsen i Kaskö beslöt redan förra veckan att samarbetsförhandla vidare. Förhandlingarna ska vara klara sista maj.

Allvarliga miner i Kasköfullmäktige då beslutet om fusion med Närpes skulle fattas.
Kaskö stadsfullmäktige röstade nej till en fusion med Närpes för bara några månader sedan. Allvarliga miner i Kasköfullmäktige då beslutet om fusion med Närpes skulle fattas. Bild: Yle/Markus Bergfors Kaskö,Kaskö stadsfullmäktige

Sedan dess har läget enligt Mangs blivit ännu allvarligare. Bland annat eftersom kommunalt ägda Kaskö Energi måste betala skadestånd till en växthusföretagare på en halv miljon euro.

Beskedet att hovrättens dom står fast, och Kaskö energi måste betala på grund av avtalsbrott, kom i slutet av förra veckan.

Vill någon ha Kaskö längre?

Frågan är nu om det igen blir förhandlingar om kommunfusion, trots att Kaskö så sent som i december tackade nej till en fusion med Närpes.

- Frågan är om någon vill ha oss längre. Det är så bedrövliga resultat, men man måste starta upp en diskussion. Vi får se vad som händer på fullmäktiges möte 16:e april. Det kan också hända att vi är eniga den här gången, att vi alla inser hur allvarligt det är, säger Mangs.

Vasa och Vörå tänkte redan tidigare samarbetsförhandla

Vasa beslöt redan i februari om samarbetsförhandlingar, men effekterna av coronaviruset gjorde att styrelsen igen i mars beslöt att starta samarbetsförhandlingar. Den här gången på grund av produktionsskäl.

Karta som visar vilka kommuner som planerar permitteringar.
Kartan visar vilka kommuner som planerar eller redan har inlett samarbetsförhandlingar. Karta som visar vilka kommuner som planerar permitteringar. Bild: Petter West / Yle permittering,Coronavirusutbrott 2019-2020,Svenskfinland,kommunal ekonomi

– En hel del av vår serviceproduktion kommer att gå i stå så vi behöver samarbetsförhandla kring det, sa stadsdirektör Tomas Häyry då.

Också Vörå beslöt om samarbetsförhandlingar redan innan restriktionerna på grund av coronaviruset infördes.

Karleby vill se miljardstöd, Korsholm skickar signal till staten

I Korsholm beslöt kommunstyrelsen att inleda samarbetsförhandlingar med hela personalen eftersom det finns arbete inom kommunen som just nu inte är möjligt att utföra.

Förhandlingarna handlar i första hand om att omplacera personal, enligt styrelseordförande Samuel Broman (SFP).

Samuel Broman (SFP).
Samuel Broman (SFP) Samuel Broman (SFP). Bild: Yle/Johanna Ventus Samuel Broman,fusion vasa korsholm

Broman berättar att man också vill skicka en signal till staten om att kommunernas ekonomi inte kommer att klara av att förlora flera miljoner euro.

I Karleby räknar styrelseordförande Reino Herlevi att coronapandemin kommer att kosta staden tio miljoner euro.

För att kommunerna ska kunna klara sig krävs det att statsrådet fattar beslut om stödåtgärder i miljardklass, har Karleby stad sagt i ett pressmeddelande.

Läs också