Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa stad avblåser sina samarbetsförhandlingar – permitteringar skulle inte ge effekt tillräckligt snabbt

Lovisa stads vapen
Lovisa stads ekonomi var inte den bästa förut, och coronakrisen gör knappast läget lättare. Arkivbild. Lovisa stads vapen Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,kommunvapen,lovisa stads vapen

Lovisa hör till de städer som utlyste samarbetsförhandlingar på grund av coronakrisen. Nu har staden ändå avbrutit samarbetsförhandlingarna från och med den 6 april.

Huvudorsaken är att de planerade permitteringarna inte skulle hinna ha effekt under det pågående undantagstillståndet.

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom uppger att det skulle ta upp till två månader innan permitteringarna faktiskt skulle verkställas.

– Permitteringarna gällde främst dagispersonal och skulle kunna verkställas först till sommaren, säger Oker-Blom och konstaterar att staden därför tyckte det är bättre att fundera på ekonomin som en helhet när effekterna av coronakrisen klarnar.

Lovisa stad, liksom många andra kommuner i Finland, har dålig ekonomi. Fjolårets bokslut var rekorddåligt och coronakrisen har inte direkt underlättat situationen.

Mycket är ännu oklart

Exakt hur mycket coronakrisen påverkar Lovisas ekonomi klarnar ändå först långt senare.

– Redan nu vet vi att inkomsterna från dagisavgifterna har sjunkit med 30 procent och antalet barn med över 60 procent, säger Jan D. Oker-Blom.

Personalkostnaderna ligger fortfarande på samma nivå, men väntas sjunka en aning så småningom.

Staden har nämligen beslutat avbryta löneutbetalningen för anställda bland annat inom biblioteksväsendet från den 1 april. De anställda får lön i fjorton dagar efter det och sedan är det stopp tills de kan återgå till arbetet.

– Samtidigt har kostnaderna för sjukvården ökat, och vi har fortfarande kostnader för centralköket eftersom vi ville erbjuda skolmat också åt de elever som studerar på distans.

Det som ännu är oklart är hur Lovisabornas inkomster och företagens ekonomi påverkas av krisen – och i förlängningen hur mycket kommunal- och samfundsskatteintäkterna sjunker.

– Stadens ekonomi var inte den bästa förut, bland annat på grund av demografiska och strukturella utmaningar. Nu kommer ännu corona till. Bara krisen har lagt sig lite får vi fundera på nytt hur vi ska balansera ekonomin, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.