Hoppa till huvudinnehåll

Norska längdstjärnan tar extra skift på sjukhus: ”Jag har inget viktigare för mig”

Astrid Uhrenholdt Jacobsen på prispallen.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen tog en seger under den gångna världscupsäsongen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen på prispallen. Bild: AOP Astrid Jacobsen

Det är bråda tider för Astrid Uhrenholdt Jacobsen trots att världscupsäsongen i längdskidåkning är över. Jacobsen, som studerar till läkare, har tagit extra arbetspass på Bärum sjukhus för hjälpa till under coronakrisen.

Den 33-åriga norskan har ett år kvar på sina läkarstudier och just nu är hon mitt inne i en sex veckors praktik på Bärums sjukhus.

I dessa coronatider är behovet av personal stort och Jacobsen blev erbjuden extrapass under påsken.

– Jag skulle ha varit ledig, men fick förfrågan att ta några skift på sjukhuset. Jag har inget viktigare för mig, säger hon i en intervju för Aftenposten (bakom betalmur).

Hon säger att vårdpersonalen visat stor solidaritet och arbetsmoral under coronautbrottet.

– Alla är beredda att ta hand om människor oavsett om de har corona eller inte. Jag är imponerad av alla som arbetar på sjukhuset. Människor är lösningsorienterade och det är avgörande för att kunna hantera den kris vi befinner oss i, säger hon.

Tror att coronakrisen förändrar världen

Längdsäsongen tog slut tidigare än planerat på grund av coronavirusets framfart.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen avslutade säsongen med en 16:e plats på tremilen i Holmenkollen. Det kan ha varit hennes sista lopp i karriären och hon grät i målfållan efteråt.

Läkarstudierna hindrade henne från att ställa upp i de avslutande världscuptävlingarna i Nordamerika. De tävlingarna blev senare inhiberade på grund av coronapandemin.

Hon tror att den pågående krisen kommer att förändra världen.

– Jag hoppas att den gör det. Det är glädjande att se att alla står upp för varandra. Jag tror att det finns många där ute som får ett annat perspektiv på vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt, säger hon.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen vann VM-guld i sprint 2007. Hon har också två VM-guld och ett OS-guld i stafett i prisskåpet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport