Hoppa till huvudinnehåll

Samarbetsförhandlingarna avslutade i Korsholm – 229 anställda permitteras

En klätterställning vid Kvevlax lärcenter.
Dagis och skolor ekar tomma. Därför permitteras en stor del av personalen. En klätterställning vid Kvevlax lärcenter. Bild: Yle/Anna Ruda Korsholm,klätterställning

Dryga 200 anställda inom Korsholms kommun permitteras på grund av coronaviruset. Främst drabbas anställda inom bildningssektorn.

Korsholms kommun avslutade sina coronavirusrelaterade samarbetsförhandlingar på tisdagen. Resultatet blev att 229 anställda berörs av permitteringar i någon form.

- För största delen kommer det inte att vara frågan om heltidspermitteringar, utan deltidspermitteringar, säger samarbetsförhandlingarnas ordförande Michael Luther.

- På det här sättet fördelas det på flera, så att det inte blir för tufft för några enstaka.

Michael Luther (SFP) i talarstolen under fullmäktigemöte.
Michael Luther. Arkivbild. Michael Luther (SFP) i talarstolen under fullmäktigemöte. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,Michael Luther,fusion vasa korsholm

Inom bildningssektorn permitteras flest anställda eftersom det är där regeringen gjort störst inskränkningar i verksamheten och dessa verkningar syns delvis genast.

Den största gruppen som berörs av permitteringar är småbarnspedagogiken. Antalet barn har minskat som en följd av coronavirusutbrottet från ungefär 1 300 till knappt 300.

I första hand gäller beslutet tiden mellan 8 maj och 13 maj. Ifall undantagsförhållandena förlängs, förlängs också permitteringarna och andra träder i kraft.

Samtliga permitteringar kan utsträckas till maximalt 90 dagar.

- Om undantagsförhållanden inte förlängs efter den 13 maj, så återgår vi till det normala. Men knappast kommer det att ske, säger Luther.

Vissa anställda kan överföras till arbetspool

Anställda, som berörs av permitteringar, med en utbildning inom social- och hälsovården har erbjudits en möjlighet att anmäla intresse för arbete inom dessa sektorer.

Dessa överförs till en så kallad arbetspool och kommer att få introduktion för kommande uppgifter.

Övriga anställda som permitteras förs in i en personalbank och därifrån kallas till andra arbetsuppgifter.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten