Hoppa till huvudinnehåll

Skidskytten Stina Nilsson går rakt in i A-landslaget – skjuter 1 200 skott i veckan och får bromsas av imponerad skyttetränare: ”Hon är tokig och galen”

Stina Nilsson firar en seger i ett sprintlopp.
Stina Nilsson firar en seger i ett sprintlopp. Stina Nilsson firar en seger i ett sprintlopp. Bild: EPA-EFE/ANDRE PICHETTE Stina Nilsson

Sprintstjärnan Stina Nilsson meddelade nyligen att hon sadlar om och inleder en satsning på skidskytte. Den nya karriären inleds i A-landslaget, meddelar det svenska skidskytteförbundet. Hon är den bästa jag haft hittills, säger tränaren Jean-Marc Chabloz till SVT.

Nu inleds en skräddarsydd satsning där målet är vinter-OS i Peking år 2022.

– Jag såg mig inte självskriven på något sätt, men jag är väldigt glad över den här lösningen, säger Stina Nilsson till SVT.

26-åringen ska få hjälp med skyttet av schweizaren Jean-Marc Chabloz som är ny skyttetränare i landslaget.

– Han är väldigt duktig och pedagogisk. Jag ställer nog väldigt många dumma frågor som jag egentligen kanske ska ha koll på, men jag har inte blivit bemött på ett konstigt sätt, säger Nilsson.

"Hon är den bästa jag haft"

Tränaren är imponerad över vad han har sett under de första veckorna.

– Hon är den bästa jag haft hittills då Stina Nilsson har lärt sig väldigt snabbt. Jag tror det har att göra med hennes blandning av att vara tokig och galen då hon ser fram emot varje skjutpass. Jag tror det är en väldigt viktig faktor varför hon lärt sig så otroligt snabbt, säger Chabloz till SVT.

– Vi har pratat om att vi har OS i sikte, det finns ingenting annat.

Han intygar att Nilsson inte vill lämna någonting åt slumpen.

–Hon vill så himla mycket, och jag måste nästan bromsa henne. Hon skjuter alltså 1 200 skott i veckan, det gör ingen annan i världen. Det kan jag garantera och det här är unikt.