Hoppa till huvudinnehåll

Storbritanniens premiärminister får intensivvård – utrikesminister Raab leder nu regeringen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson
Boris Johnson flyttades till intensivvårdsavdelningen sent på måndagen Storbritanniens premiärminister Boris Johnson Bild: EPA-EFE/All Over Press Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas nu på en intensivvårdsavdelning i sjukhuset St Thomas' i London.

Utrikesminister Dominic Raab leder nu regeringens möten under Johnsons frånvaro.

– Regeringen kommer att fortsätta att fokusera på att premiärministerns instruktioner, alla hans planer för att garantera att vi besegrar coronaviruset och för landet genom den här utmaningen förverkligas, sa Raab.

Johnson togs in på sjukhuset på söndagen, tio dagar efter beskedet att smittats av coronaviruset.

Under måndagen försäkrade en rad brittiska ministrar att Johnson inte hade allvarliga symtom och att han fortfarande kunde leda regeringens arbete.

St Thomas' sjukhus i London
Johnson togs in på sjukhus på söndagen St Thomas' sjukhus i London Bild: AFP / Lehtikuva sjukhus,London

Sent på kvällen kom sedan beskedet att premiärministern tagits in på intensivvårdsavdelningen som en försiktighetsåtgärd, ifall han skulle behöva respiratorvård.

Enligt brittiska medier fick Johnson extra syre under måndagskvällen.

– Efter kvällens utveckling råder det ingen tvivel om att Boris Johnson är extremt sjuk, sa Derek Hill som är medicinprofessor vid University Collage London.

Johnsons försämrade tillstånd en nationell kris

Johnson är den hittills mäktigaste beslutsfattaren som insjuknat i covid-19 och hans försämrade tillstånd utgör en nationell kris för Storbritannien.

Det brittiska regeringen kämpar med att få kontroll över coronaepidemin i landet och har infört en rad hårda restriktioner för stoppa viruset.

Regeringen har anklagats för att inte ha tagit coronahotet på allvar. Enligt kritikerna ledde det till att åtgärderna mot viruset kom alltför sent.

Johnson själv sade i början av mars att han fortsätter att skaka hand med människor trots coronaviruset.

Två veckor senare utlyste hans regering hårda coronarestriktioner i hela landet. Alla restauranger, barer och nästan alla butiker stängdes. Samtidigt infördes hårda restriktioner för hur och när britterna får lämna sina hem.

Storbritannien har i dag över 50 000 bekräftade coronafall och antalet smittade stiger fortfarande brant. Över 5000 personer har dött efter att ha smittats av viruset.

Läs också