Hoppa till huvudinnehåll

Badmintonspelarna Kalle Koljonen och Eetu Heino ovissa beträffande OS-kvalet: ”Vi får se, ingen vet hur det fortsätter”

Kalle Koljonen är Finlands etta i badminton.
Kalle Koljonen är Finlands etta i badminton. Kalle Koljonen är Finlands etta i badminton. Bild: imago/Revierfoto/ All Over Press VM i badminton,Badminton,Kalle Koljonen

Kalle Koljonen och Eetu Heino för en hård kamp om vem som är nationsetta och därmed kan aspirera på en OS-plats i badminton. Coronapandemin satte OS-kvalet på is och ingen vet om och när och hur det fortsätter, och vem som till slut löser ut en åtråvärd biljett till Tokyo.

Finland har haft minst en badmintonspelare i varje OS alltsedan Barcelona 1992. Inför Tokyo 2020 var Finland på god väg att få med två spelare. Airi Mikkelä ligger bra till för att få representera Finland i damsingel, medan en eventuell herrsingelplats tas om hand av endera Kalle Koljonen eller Eetu Heino.

Under våren skulle avgörandet komma, men coronapandemin satte käppar i hjulen för OS-kvalet och i dagsläget lever bägge herrarna i ovisshet om vad som komma skall.

Landslagsverksamheten ligger nere för tillfället och det är upp till gemene spelare att träna på egen hand.

Mest fysikträning

Eetu Heino berättar för Yle Sporten att han främst gjort olika fysikträningar och att han löpt och kört spinning.

Eetu Heino hör till Finlands landslag.
Eetu Heinos sista chans att få spela i OS. Eetu Heino hör till Finlands landslag. badminton,Eetu Heino

– Jag har tränat ganska hårt, det finns ju inte så mycket annat att göra. Man kan nog träna ganska mångsidigt även om man inte tränar på banan.

Har du alls spelat badminton?

– En eller två gånger i veckan, sådana tider när det varit möjligast tomt i hallen. Men helst är jag hemma så att man inte blir sjuk, säger Heino som tränat endera med en vän eller med sin fästmö (som också spelar badminton).

– Det är nog ganska så annorlunda jämfört med hur det vanligtvis är. En liten tröst är att det är likadant överallt. Vad jag vet tränar ingen själva grenen eftersom hallarna är stängda.

Kalle Koljonen har också mest tränat fysik även om han också spelat några gånger, men inte under de senaste veckorna.

– Men visst är det lite oklart vad som är okej och vad som inte är okej. Är det fel att träna badminton i en sluten hall i små grupper om två eller tre? Samtidigt ser man när 30 eller 40 spelare samlas på en fotbollsplan. Att vad är nu sen okej? Många gym är öppna och dem ser jag som den största risken.

– Jag saknar tillbaka till vardagen, men samtidigt njuter jag lite av att livet just nu är mindre schemalagt. Jag försöker alltid se saker och ting ur ett positivt perspektiv, säger Koljonen.

Oklar situation

Hur det går med OS-kvalet, och i förlängningen med OS – det vet ingen. Kommer kvalet att blåsas av nu redan? Eller kommer man att fortsätta i höst eller på vintern? Eller kommer OS-kvalet att starta om från början? Frågorna är många, svaren få.

– Det är bara att träna och vänta vad BWF (Internationella badmintonförbundet) bestämmer. Jag vet inte om det genomförs ett nytt kval eller om det fortsätter. Ingen vet, säger Eetu Heino.

Oberoende av om det blir ett OS för den 31-årige Heino eller inte, är hans karriär som toppspelare på slutrakan.

– Ganska färdig är jag nog, det börjar nog så småningom räcka. Men jag har inte ännu beslutit vad jag gör ifall kvalet fortsätter. Hela idrotten är sist och slutligen en ganska liten del av allt: får se i en hurdan värld vi vaknar upp när allt är över.

Om Heinos karriär som proffsspelare är på upphällningen kan det samma inte sägas om Koljonens. Skulle OS-kvalet avblåsas och alla de som för tillfället parkerar på en OS-plats skulle garanteras OS-deltagande, kunde Koljonen så småningom börja kolla in rekommenderade sushirestauranger i Tokyo.

Men inte heller han vet hur allt kommer att gå. Ingen vet.

– Om OS-kvalet avslutas är jag klart inne. Men vi får se hur det går. Det värsta scenariot vore om BWF skulle starta ett nytt kval och man skulle tvingas börja om från början. Men det tror jag inte att sker eftersom det skulle göra alla dem som har säkrat sin OS-plats förbannade.

– Jag tror att man endera blåser av spelet eller – beroende på hur hela den här coronan utvecklar sig – spelar OS-kvalets sex sista veckor senare. Men om det inte går mot det bättre så går vi med det som vi har, säger Koljonen och syftar på att man redan OS-kvalat i över tio månader.

För den 26-årige Koljonens del spelar det inte så stor roll att OS sköts framåt med ett år.

– Hoppas att man faktiskt kan arrangera det nästa år. Min karriär fortsätter oberoende och jag ser det här bara som ett extra år där man kan träna mera.

– Grenen kommer alltid att vara densamma och poängen måste man alltid kämpa för på samma sätt, säger Kalle Koljonen.