Hoppa till huvudinnehåll

Bernie Sanders kastar in handduken i amerikanska presidentvalet – Joe Biden utmanar president Trump i november

Bernie Sanders omringad av människor som håller upp plakat med texten "Bernie".
Bernie Sanders har avslutat sin presidentvalskampanj. Bernie Sanders omringad av människor som håller upp plakat med texten "Bernie". Bild: AFP / Lehtikuva Bernie Sanders

Senatorn Bernie Sanders har meddelat att han avslutar sin presidentvalskampanj. Det blir den före detta vicepresidenten Joe Biden som utmanar president Donald Trump i presidentvalet i november.

Beslutet kommer efter att rivalen Joe Biden tagit flera vinster i demokraternas primärval. Sanders grundar sitt beslut på att Biden fått ett för stort försprång.

Biden är därmed den enda återstående presidentkandidaten bland Demokraterna och kommer att utmana president Donald Trump i presidentvalet i november.

Jag gratulerar Joe Biden som är en väldigt anständig man. Jag kommer att arbeta med honom för att föra våra idéer framåt― Bernie Sanders

Sanders talade till sina anhängare på sin hemsida under onsdagen och passade då på att tacka alla som deltagit i hans presidentvalskampanj.

– Min kampanj avslutas, men kampen för rättvisa fortsätter, sade Sanders.

– Jag önskar att jag kunde ge er bättre nyheter, men vi är 300 delegater bakom Joe Biden. Den här kampen kommer inte att bli lyckad och därför drar jag mig ur nu.

Hoppa över Twitterpostning

Biden: "Ni kommer att bli hörda av mig"

Sanders anser att han vunnit den ideologiska debatten och är nöjd över att han lockat så många unga väljare.

– Jag gratulerar Joe Biden som är en väldigt anständig man. Jag kommer att arbeta med honom för att föra våra idéer framåt. Vi måste fortsätta arbetet för att samla så många delegater som möjligt för att vinna över världens farligaste president någonsin.

Det iögonenfallande stora avståndet mellan Biden och Sanders hade rekommenderats av hälsovårdsmyndigheter.
Joe Biden och Bernie Sanders. Det iögonenfallande stora avståndet mellan Biden och Sanders hade rekommenderats av hälsovårdsmyndigheter. Joe Biden,Bernie Sanders,USA

Biden skriver på Twitter att Sanders inte bara fört en kampanj framåt, utan skapat en rörelse. Han skriver också att han vet hur svårt det är att ge upp, men att man måste prioritera nationens intresse och behovet av att slå Donald Trump över allt annat.

– Vi vill att ni ska veta att vi kommer att nå ut. Ni kommer att bli hörda av mig. Som du säger: inte av mig, utan av oss, skriver Biden.

– Och till Bernies anhängare: Jag vet att jag måste förtjäna era röster och jag vet att det kan ta tid. Men jag vill att ni ska veta att jag ser er, hör er och förstår vikten av den här rörelsen. Jag hoppas att ni gör oss sällskap. Ni är mer än välkomna: ni behövs.

Hoppa över Twitterpostning

Källa: Reuters, AP, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes