Hoppa till huvudinnehåll

Den nya Distansskolan bjuder på undervisningsmaterial varje vardag på Yle Teema & Fem

Mustilla ja valkoisilla kirjaimilla lukee Etäkoulu ja Distansskola. Tausta on oranssi.
Distansskolan bjuder på material som läpmpar sig för undervisning. Mustilla ja valkoisilla kirjaimilla lukee Etäkoulu ja Distansskola. Tausta on oranssi. Bild: Yle

Yle startar en ny programhelhet 14.4.2020 som består av innehåll som lämpar sig för undervisning. Distansskolan kan ses på Yle Teema & Fem varje vardag kl. 11-12. Yle Teemas program sänds måndag till torsdag, medan Yle Fems program sänds varje fredag.

“Vi vet att många lärare redan använder Yles innehåll i distansundervisningen. Genom Distansskolan hoppas vi kunna ge inspiration, tips och innehåll på ett lättillgängligt sätt, och underlätta tillvaron för fler elever, lärare och föräldrar i den krävande vardagen”, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Yle har fått önskemål av bland annat lärare, familjer och Utbildningsstyrelsen om att visa undervisningsmaterial.

“Det är ett tufft jobb för lärarna att dagligen ordna med distansundervisning, så allt stöd är välkommet. Distansskolan bjuder på variation i elevernas vardag hemma och ger dem gemensamma lärostunder tillsammans med andra”, säger generaldirektören för Utbildningsstyrelsen Olli-Pekka Heinonen.

Avsikten med Distansskolan är att lärarna kan välja program och sätta ihop uppgifter på basis av dem. På svenska visas bland annat Geografens testamente, som är både en resa genom Europa och ett mysterium som ska lösas under färdens gång. I serien Virala genier försöker Atlas överleva åttan, men det blir inte lättare av att hans bästa vän har flyttat till andra sidan jorden. Serien bygger på boken Zoo! Virala Genier av Ted Forsström och Kaj Korkea-aho.

På Yle Arenan finns fler serier och innehåll som kan fungera som inspiration för distansundervisning. Tanken med Distansskolan är att lärarna kan använda sig av materialet i olika ämnen. Distansskolan pågår åtminstone till 15.5.2020.

Sedan undantagsläget började har det funnits innehåll på Yle Arenan som specifikt lämpar sig för distansundervisning. Svenska Yles Vetamix innehåller material som passar både i skolan och för fördjupning: samhälle, klimat, miljö, psykisk hälsa, sexualitet och mediekunskap.