Hoppa till huvudinnehåll

Eurogruppen lyckades inte enas under nattligt möte – förhandlingar om miljardpaket fortsätter i morgon

Finlands finansminister Katri Kulmuni och tyska kollegan Olaf Scholz vid ett finansministermöte i Bryssel i februari.
Finlands finansminister Katri Kulmuni med tyska kollegan Olaf Scholz vid ett finansministermöte i Bryssel i februari. Nattens möte skedde per videolänk. Finlands finansminister Katri Kulmuni och tyska kollegan Olaf Scholz vid ett finansministermöte i Bryssel i februari. Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Katri Kulmuni,Olaf Scholz

Euroländerna är oeniga om vilka ekonomiska åtgärder som behövs för att stävja coronakrisen. Förhandlingar mellan finansministrarna avbröts på morgonen och återupptas imorgon, torsdag.

– Efter 16 timmar av förhandlingar kom vi i närheten av ett avtal. Men vi är inte ännu där, sade eurogruppens ordförande Mário Centeno på onsdagsmorgonen.

På bordet hade finansministrarna ett stödpaket på cirka 500 miljarder euro som skulle bestå av nödlån via krisfonden ESM, borgensförbindelser för företag via Europeiska investeringsbanken EIB och billiga lån via en alleuropeisk sysselsättningsfond.

Enligt diplomatkällor som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till är Italien och Nederländerna oeniga om vilka krav som ska ställas på länder i gengäld mot nödlån.

Nederländerna anser att nödlånen ska vara villkorade, samtidigt som Italien och andra sydliga länder motsätter sig detta.

De sydeuropeiska länderna med Italien, Spanien och Frankrike i spetsen har också krävt att EU ska få gå ett steg längre i den finansiella integrationen genom att utfärda gemensamma obligationer.

Finland har tillsammans med Tyskland, Österrike och Nederländerna motsatt sig gemensamma skulder på EU-nivå.

– Det har varit en gemensam ståndpunkt från en riksdag till en annan att vi inte stöder gemensamma lån och att varje land själv ansvarar för sin finanspolitik, sade finansminister Katri Kulmuni (C) på morgonen.

Tysklands finansminister Olaf Scholz vädjar tillsammans med sin franske kollega Bruno Le Maire om kompromissvilja från medlemsländerna.

Hoppa över Twitterpostning

Scholz skriver på twitter att medlemsländerna för medborgarnas skulle inte ska ställa sig i vägen för en lösning utan istället jobba för en kompromiss.

Nederländernas finansminister Wopke Hoekstra skriver i sin tur att nödlån från krisfonden ESM ska kunna användas utan villkor för att tackla medicinska kostnader för coronaepidemin.

Om stödet blir långvarigt ska också någon form av villkorlighet gälla, fortsätter Hoekstra.

Eurogruppen fortsätter sitt möte på torsdag kväll.

Kl. 13:30: Artikeln har uppdaterats med finansministrarna Scholz och Hoekstras kommentarer.

Läs mera:

Europa kan få betala ett högt pris för brist på solidaritet varnar expert: "Det sista vi behöver är en kris inom euroområdet"

Den europeiska ekonomin står inför den största chocken sedan andra världskriget. För att komma ur krisen måste medlemsländerna visa att man kan samarbeta, säger expert.

Läs mera:

Coronakrisen kan tvinga eurozonen att välja mellan ökad solidaritet och sönderfall

Både USA:s utsatthet och eurons framtid oroar när coronaviruset tvingar världens länder att öka sin skuldsättning.

Läs också