Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Du motiverar barnen att röra på sig hemma!

Christel Lundström.
Christel Kite Lundström. Christel Lundström. Bild: FSI / Jeanette Harf Finlands Svenska Idrott,christel lundström

Rörelse och hälsosam mat är viktigt för alla barns och ungdomars hälsa, också under kristider. Vi vill att alla skall ha viljan och möjligheten att leva ett hälsosamt och aktivt liv även nu.

Alla vet att rörelse och hälsosamma matvanor kan förebygga en hel rad sjukdomar så som hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes typ-2, fetma och depression.

Vi vet också att vi känner oss gladare och att koncentrationen ökar direkt efter att endorfinerna frigörs när vi rör på oss. Att ta pauser är viktigt. Nu är det extra viktigt att vi anstränger oss för att upprätthålla dessa vanor när många av våra normala rutiner är som bortblåsta.

För tillfället är det många barn och ungdomar som spenderar mycket tid hemma. Normalt är barnen mera aktiva under skoldagen än under hemmavistelse, så hur kan vi motivera och inspirera er alla att fortsätta röra på er, vara aktiva, vistas utomhus, orka och må bra?

Tips på aktiviteter

Som förälder har du en viktig roll i ditt barns liv och speciellt nu behöver barn och unga, föräldrar och förebilder som kan motivera och inspirera, och framförallt vara närvarande.

Vi vill ge dig och er familj stöd i vardagen och ger därför några enkla tips för olika aktiviteter både inomhus och utomhus.

Du kan gärna utmana ditt barn/ungdom, göra tillsammans eller med ett/flera syskon. Det blir roligare så! Om du som vuxen är med i början kan barnen snart göra på egen hand. Tips på aktiviteter att göra inomhus:

 • Ta en lärobok, ställ den på golvet, hoppa jämfota över, hoppa på ett ben, gå runt på alla fyra, balansera med boken på huvudet, balansera med boken på ett knä, stå med ryggarna mot varandra för boken till höger varifrån den andra tar den och ger den tillbaka- byt håll. Samma görs också över huvudet och ner mellan benen.
 • Använd tärning, gör så många av övningen som tärningen visar, håll på tills ni kommit upp till t.ex. 50 repetitioner. Hitta på egna förslag av övningar eller så kan ni t.ex. göra, X-hopp, sneda boxingslag, armhävningar, situps, korsrörelse höger arm mot vänster knä/ vänster armbåge mot höger knä, knäböj.
 • Kortlek, gör lika många sekunder som kortet visar och se hur många kort ni hinner med på tex 5 minuter. Spader-balansera på ett ben med ögonen fast, klöver-stig upp och ner på en stol, ruter-utfallssteg, hjärter-grodhopp.
 • Använd målartejp och gör en bana eller en hoppahage(barbi).
 • Gör en rörelsekalender tillsammans. Hitta på olika övningar måndag till fredag, kanske 3 per dag. Gör de ni skall varje måndag, kanske 2 gånger under dagen.
 • Dansa till musik, olika stilar.

Utomhus är det ganska lätt att skapa olika banor, t.ex. för en fotboll eller cykel.

 • Använd hinder för att göra en käpp-hästbana eller en hinderbana som löps på tid. Balansera, kryp, åla, hoppa, spring, kasta-fånga.
 • Rita olika banor med krita på en asfalterad gårdsplan. Man kan också göra en bana som tex är 500 m lång och så samlar barnet metrar för att uppnå ett halvmaraton eller varför inte ett helt maraton (42 km) under en längre tid.
 • Promenera med dina barn, bonga nallar i grannskapets fönster eller fåglar eller blåa hus. Plocka skräp längs med dikeskanten, använd naturstigar, rör er i skogen.
 • Kasta frisbee, antingen bara åt varandra eller gå en runda på en frisbeegolf-bana. Är ni fler än två men under 10 personer, lek gamla gårdslekar, kurragömma, 4 mål, pick eller bollen i ringen.
 • Saknar ni idéer, plocka från nätet! De digitala apparna är många. Generationpep.se har fina dansvideon på svenska. Liikkuva koulu har många olika tips. Använd appen Turf Hunt eller geocatching! Hemmaträning, julkalendrar och kampanjer finns på idrott.fi.

Ta hand om dig och dina barn/ungdomar, försök tänka positivt, var delaktiga och rör på er!

Christel Kite Lundström
Finlands Svenska Idrott

Läs också

Nyligen publicerat - Sport