Hoppa till huvudinnehåll

Första lasset skyddsutrustning från Kina är av bristande kvalitet: "Det var en besvikelse"

Den bristande skyddsutrustningen har väckt oro bland många, och de första nyanskaffningarna från Kina har visat sig att inte hålla måttet. Regeringen vill nu köra i gång inhemsk produktion av skyddsutrustning.

Finland fick sitt första lass skyddsutrustning från Kina på tisdagen, men enligt Tomi Lounema, vd för Försörjningsberedskapscentralen, fyller utrustningen inte europeiska krav.

Utrustningen kan alltså inte användas på sjukhus, men enligt Social- och hälsovårdsministeriet kan den ändå användas på vårdhem och serviceboenden.

– Det var en besvikelse, sa Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet, på regeringens presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Hon tillägget ändå att man hade varit förberedd på den möjligheten, eftersom man haft liknande erfarenheter på andra håll.

Det finns fortfarande skyddsutrustning i beredskapslagren, men hur mycket är oklart.

"Kaotisk marknad"

Enligt Tomi Lounema är skyddsutrustningsmarknaden för tillfället kaotisk. Priserna stiger i takt med att efterfrågan ökar. Normalt köper man bara material från aktörer man känner till, men nu är man tvungen att överväga att köpa av företag man inte känner till.

Enligt Lounema var alla dokument för tisdagens leverans i sin ordning.

– Allt såg bra ut, men produkten var ändå inte på den nivå den borde vara. Tyvärr är det här ganska vanligt, sa Lounema.

Enligt Lounema finns det inget sätt att försäkra sig om att utrustningen håller måttet före den testas i ett laboratorium i Finland, det vill säga efter att produkten levererats.

Myndigheterna förhandlar om att starta inhemsk produktion

Regeringen meddelade tidigare i dag att man kommer att satsa 600 miljoner euro på att köpa mer skyddsutrustning. En del av pengarna går till inköp från utlandet och en del till att få igång inhemsk produktion.

Myndigheterna håller just nu på och styr upp den inhemska produktionen.

När det gäller ansikts- och andningsskydd finns det ingen egen produktion i Finland. För en del annan skyddsutrustning, så som visir, är läget bättre och efterfrågan kan redan nu mötas av den inhemska produktionen.

Petri Peltonen, undersekreterare vidArbets- och näringsministeriet påpekar att ingen kan tvingas tillverka skyddsutrustning, utan att initiativet måste komma från företagen själva. Men enligt Peltonen har reaktionen från fältet varit positivt.

Enligt Peltonen förhandlar man nu med tre företag om att köra i gång produktion i Finland.

Peltonens uppskattning är att produktionen kommer att vara så pass storskalig att man till stor del kan uppfylla hälsovårdens behov.

Liveblogg från presskonferesen:

Läs också