Hoppa till huvudinnehåll

“Jag är säkert ganska okänd för den stora massan, men det är mitt eget val” – Borgåbördiga superlöftet Marianne Saarhelo siktar redan på OS

Marianne Saarhelo.
Marianne Saarhelo är en medaljkandidat – när man igen får tävla. Marianne Saarhelo. Bild: Isaac Morillas tyngdlyftning,Marianne Saarhelo

Marianne Saarhelos namn ringer kanske inga klockor. Ännu. Hon började med tyngdlyftning först som 21-åring och har i racerfart utvecklats till en av de bästa i grenen i Europa.

När tyngdlyftning för damer blev en OS-gren i Sydney 2000 var Marianne Saarhelo en liten tös på sex år som dansade balett i Borgå. Efter baletten började hon med redskapsgymnastik och friidrott och cheerleading.

Först som 21-åring hittade hon sin nuvarande brödgren, det vill säga tyngdlyftning. Eller bröd och bröd. För att överleva, eller i varje fall leva, jobbar hon vid sidan om sin proffssatsning på ett gym i Bryssel i Belgien där hon bor.

– Jag började ju inte helt från noll i den här grenen. Nästan hela mitt liv har jag tränat, så inte kom jag helt från ingenstans. Kroppen och koordinationen har utvecklats under tidens gång, säger Saarhelo som också sysslade med crossfit i ett år innan hon började med tyngdlyftning.

På bara sex år har hon tagit sig till den europeiska toppen i grenen, och aspirerar nu på allvar om en plats till OS i Tokyo. I de två senaste EM-tävlingarna har Saarhelo placerat sig på 8:e respektive 9:e plats.

Marianne Saarhelo tränar hemma.
Katten Bouli får se upp då Saarhelo tränar i vardagsrummet. Marianne Saarhelo tränar hemma. Bild: Privat träning,Marianne Saarhelo

Om inte coronapandemin satt käppar i hjulen skulle hon för tillfället vara i Moskva och kämpa om minst lika framskjutna placeringar.

I stället tränar hon hemma i Bryssel. Ja, hemma, bokstavligt talat. Gymmen är stängda och en tyngdlyftare måste lyfta tyngder hela tiden för att inte tappa greppet. Vilket hon gör, än i sitt vardagsrum, än i en bekants garage, vilket hon med tanke på omständigheterna tycker att är helt okej.

– Jag tror att alla tyngdlyftare tar det lilla lugna eftersom man inte vet vad man förbereder sig för. Nu kan man göra grundträning, sköta kroppen och utveckla sina svagheter. Jag tror inte att det är några tävlingar ännu på sommaren. Sen när det behövs så gör jag mig i form på fem veckor.

Siktar på 2024

Saarhelos styrka är, enligt henne själv, hennes psyke. Hon är bäst när det gäller, till skillnad från många andra tyngdlyftare som är bättre på träningar.

Kanske är det därför som den 26-åriga Saarhelo vågar sikta högt. Olympiska spelen är förstås det högsta en tyngdlyftare kan sikta mot. OS i Tokyo sköts som bekant fram med ett år och hur OS-kvalet ter sig är högst oklart.

Finland har tre potentiella damer, Saarhelo, Anni Vuohijoki och Meri Ilmarinen, men kvalsystemet är så invecklat att ingen i dagsläget vet hur landet ligger med tanke på OS. Men Saarhelo tar det hela med ro.

– OS i Tokyo är ändå inte mitt huvudmål, utan Paris 2024. Så jag kan nog smälta det om jag inte tar mig till Tokyo, säger Saarhelo.

– Min ålder, 26, är ännu ingenting för en tyngdlyftare. Man kan utveckla styrka också som äldre, så det finns inga hinder för att jag skulle kunna delta i fast tre OS till.

"Vill inte bjuda på mig själv"

Saarhelos framgångar har noterats också av olympiska kommittén som stöder henne med 6 000 euro – ett lika stort bidrag får bland andra Benedek Olah i bordtennis, Emilia Soini i squash och friidrottare som Taika Koilahti, Wilma Murto och Sara Kuivisto.

– Jag är säkert ganska okänd för den stora massan men det är mitt eget val. Jag är såtillvida en typisk finländare att jag inte vill bjuda ut på mig själv. Dessutom anser jag att resultaten får tala för sig.

Återstår att se hur länge Saarhelo är en “okänd” storhet. Vuohijoki och Ilmarinen vann EM-brons så sent som år 2018 och det finns alla skäl att tro och hoppas att Saarhelo en vacker dag sällar sig till skaran av finländska medaljörer i stortävlingar.

– Hon är den finländska tyngdlyftningens superlöfte. Hon började sent med sporten, först i vuxen ålder, men visade vad hon går för genast. Dessutom har hon hittat rytmen i Bryssel. Hon utvecklas hela tiden, analyserar landslagstränaren Antti Everi.

Läs hela Timo Uusitalos intervju med Marianne Saarhelo via yle.fi/urheilu.