Hoppa till huvudinnehåll

Lunchsällskapet du inte visste att du ville ha

Anne Hietanen sitter på en fönsterkarm.
Anne Hietanen kör Instagram-live varje vardag kl 12 på @ylekultur Anne Hietanen sitter på en fönsterkarm. Bild: Vanessa Forstén Anne Hietanen

Många hänger hemma just nu och saknar rutiner och lunchsällskap. I värsta fall kanske man skippar lunchen helt och ångar på tills utmattningen tar en, eller så nöjer man sig med en gammal konserv framför TV:n - det är ju ändå ingen som ser.

Yle Kultur har ett stimulerande alternativ att komma med. Vi vill att du lunchar med oss. Redaktör Anne Hietanen finns på insta-live varje vardag kl 12.00. De bjuds på livsvisdomar, säregna lunchtips och kulturella samtal.

Anne bor och jobbar ensam hemma och tänkte att det kanske finns flera än hon som tycker att det är trist att äta lunch ensam, så varför inte luncha tillsammans på distans istället.

– Konceptet är att man får ställa mig frågor, om vad som helst och jag svarar på allt. Det får gärna ha med kultur att göra, men det kan handla om annat också.

Bästa frågan hittills?

Det är lätt, den kom genast efter att gränsen till Nyland stängdes och löd ungefär så här: Om ena är mentalt i helvetet och den andra i Nyland, kan man ändå ses?

Svaret var förstås att nej det kan man inte, med undantag för den som är mentalt i helvetet men fysiskt också i Nyland.

En annan bra fråga var hur många timmar man får se på olika serier varje dag. För mig personligen gäller det att jag tänker att jag med gott samvete åtminstone kan använda lika lång tid till det som jag använder till att vara ute och få frisk luft. Nej dubbelt längre!

Anne Hietanen gör en Instagram-live.
En ljusstake får agera hemmagjort stativ för mobiltelefonen. Anne Hietanen gör en Instagram-live. Bild: Vanessa Forstén Anne Hietanen

Du har också gäster under din livesändningen

Ja, det stämmer, men jag behöver tips på manliga influencers inom kulturbranschen. Kommer spontant på mest kvinnor. Så skicka gärna tips.

Och annars, varför blev hälften av alla arga som just läste ordet “influencers” här?

Det är också budskapet varje dag, att man skall vara extra snäll med sig själv just nu. Det är så att säga “special times”

Drömgästen?

Nu just i det här formatet gärna någon lite otippad och halvgalen. Egentligen är alla som gör något, som skapar något, drömgäster. Jag beundrar alla som är kreativa och vågar visa sig och sina alster för omvärlden, vågar utsätta sig för både hyllningar men också kritik.

Redan nu har jag haft många otroligt fina gäster, författaren och illustratören Heidi von Wright firade sin födelsedag men oss, Michaela von Kügelgen var med på recensionsdagen av sin senaste roman, André Wickström lät oss följa med under planeringen av TV-programmet Detta om detta och så vidare.

Anne Hietanen gör en Instagram-live
I sanningens namn är det ju nog tittarna som agerar sällskap åt redaktören, inte tvärtom. Anne Hietanen gör en Instagram-live Bild: Vanessa Forstén Anne Hietanen

Starkaste kulturupplevelsen på sistone?

Det är ju samma som alla andra har, men The Unorthodox på Netflix för att den kändes äkta. Kändes otroligt fint med en serie på jiddisch. Det var underhållning och lite utbildning i ett och samma paket, ett koncept jag älskar.

Ditt bästa lunchtips?

Att äta! Det sämsta är att bara ta en kaffe och glömma att äta. Man måste äta, i värsta fall vad som helst, i bästa fall en stor sallad med mycket protein, alltså om man vill orka och må bra. Ja och kolhydrater!

Hur länge håller du oss sällskap?

I det här läget vet man ju ingenting, så jag har ingen aning. Det är en dag i taget nu. Det är också budskapet varje dag, att man skall vara extra snäll med sig själv just nu. Det är så att säga “special times”.

Annes lunchsällskap hittar man på @ylekultur på Instagram och där tar hon också emot era frågor och funderingar - om kulturen, lunchen och livet.