Hoppa till huvudinnehåll

Nytt 145 hektar stort naturskyddsområde intill Kurjenrahka nationalpark

Myrmark.
Arkivbild på en myr. Myrmark. Bild: Pasi Takkunen / Yle myr,naturen

Ett nytt naturområde som omfattar 145 hektar norr om Kurjenrahka nationalpark intill sjön Joutsinjärvi ska fredas. Det här blir möjligt då Egentliga Finlands närings-, trafik- och miljöcentral nu köpt området av staden Ulvsby.

Området har biologiskt värdefulla myr- och skogsområden. Enklast kan man bekanta sig med markerna till fots och det finns möjlighet att övernatta i en liten stuga på området.

Runt Joutsinjärvi finns södra Finlands största istida moränformationer och området är ovanligt obebyggt och öde.

- I praktiken är det NTM-centralen som köper marken nu, men i sinom tid överförs den till Forststyrelsen för att sedan bli ett naturskyddsområde, berättar överinspektör Iiro Ikonen vid NTM-centralen.

Suokukko lennossa
Brushane (Calidris pugnax) är en utrotningshotad fågelart som trivs på myrmarker. Suokukko lennossa Bild: Yle / Risto Salovaara brushane

Största delen av området ingår inte ännu i något skyddsprogram, men genom köpet kommer det nu att kunna införas i södra Finlands mångfaldsprogram Metso och statens nystartade livsmiljöprogram Helmi.

Eftersom de flesta skyddade skogarna finns i Finlands nordligare trakter prioriteras framför allt skog i landets södra delar.

Handlingsplanen för Metso sträcker sig till år 2025, och vid utgången av 2019 hade 77 procent, drygt 73 500 hektar, av handlingsplanens mål i fråga om skogsskyddet på 96 000 hektar uppnåtts.

Att införa ett skogsområde i skyddsprogrammen baserar sig på frivillighet från markägarens sida.

Mer information om området går att läsa i NTM-centralens pressmeddelande.

Läs också