Den våta och fuktiga vintern belastade våra hus och byggnader. Fasader som blir utsatta för fukt under längre tider åldras snabbare och kräver underhållsarbete med kortare intervaller.
Underhållet av hus blir allt viktigare, liksom också de förebyggande åtgärderna.
Klimatförändringen får konsekvenser för hela byggbranschen. Det hävdar Mats Lindholm som är utbildningsledare och lärare för byggutbildningarna på yrkeshögskolan Novia i Raseborg.
- Det gör det helt klart. Det innebär att man måste ändra på tekniska lösningar man använder sig av och också arbeta mer förebyggande.

Lindholm påminner om att byggnadsmaterial inte är eviga och att det klimat vi nu verkar gå mot gör att material behöver bytas ut lite oftare.
- Det är bra att komma ihåg att alla byggnader kräver reparation och underhåll. Därför är det viktigt att det går att reparera på ett enkelt sätt. Om man inte åtgärdar skador blir de ofta mycket dyrare.
Ingen byggnad – frånsett kanske Pantheon i Rom – är avsedd att hålla i tvåtusen år.
Byggnaders livslängd kan ändå avsevärt förlängas om man tar hand om dem.
Dräneringen kring byggnader hör till de viktigaste sakerna att hålla i skick och den bör granskas och underhållas. Vatten ska ledas bort från byggnaden. Takrännor och stuprör ska rengöras och kontrolleras regelbundet.
Väder och vind påverkar utbildningen
Också utbildningen inom byggbranschen påverkas av det förändrade klimatet.
Mattias Simberg studerar till byggmästare och byggnadsingenjör på yrkeshögskolan Novia i Ekenäs. Han säger att klimatförändringen och rådande väderförhållanden på ett alldeles konkret sätt beaktas i undervisningen.
- Till exempel har vi bekantat oss med situationer där marken rasat på grund av störtregn, berättar Simberg.
Han och hans studiekompis Anton Nordberg är också på det klara med vilka utmaningar en fuktig vinter kan innebära:
- Under byggnadsskedet är det ju viktigt att skydda byggnadsmaterial mot fukt och redan i planeringsskedet borde man beakta underhållet av huset. Det ska gå att utföra enkelt för det är något som måste göras, säger Simberg.

Anton Nordberg tillägger att husägare borde komma ihåg att ta hand om sina hus och också förebygga eventuella skador.
- Det ju är fasadens jobb att ta stryk från väder och vind men blir den trött ska man ta hand om den.
Killarnas lärare Mats Lindholm nickar bekräftande när han hör sina studerande lägga ut texten.
Kall vinter är torr
Under en traditionell vinter med kyla och snö är luften betydligt torrare än den vi nu upplevt med ihållande regn och fukt. Det innebär att belastningen på byggnaderna blir större. Det är särskilt det fuktiga vädret i kombination med nattemperaturer under nollstrecket som är påfrestande. Denna vinter har våra byggnader dessutom utsatts för slagregn.
- Regn i vågrät riktning sätter extra press på fasader och tak. Speciellt tak med korta täckor är utsatta medan längre täckor skyddar fasaden bättre.
Mats Lindholm har noterat att regn och fukt tenderar att dra sig upp under täckorna där de kan orsaka fuktskador.
- Folk brukar blir förvånade över att regnet kan blåsa upp under taket. Via ytspänning söker det sig uppåt längs takkonstruktionerna, säger Lindholm.

Han tror att det här på sikt kommer att visa att det lönar sig att satsa på det han kallar "förnuftig arkitektur". Det gäller alltså att inte utmana genom att bygga opraktiska takkonstruktioner som inte tål den påfrestning som ihållande fuktiga perioder innebär.
Så vad ska husägare då tänka på en vinter som denna?
- A och O är att man följer med sin byggnad och upptäcker fuktskador i ett tidigt skede. Ser man fuktskador ska de åtgärdas så fort som möjligt, säger Lindholm.

Förutom att rengöra och måla trähusfasader är det viktigt att komma ihåg att hålla stuprör och -rännor rena och se till att leda bort vatten från huset.
- En positiv sak som det varmare vintervädret för med sig är att vi inte behöver ha byggstopp på samma sätt som tidigare. Vi har färre dygn med så pass kalla temperaturer att vi behöver stoppa upp byggen helt och hållet. Dessutom har vi mindre behov att värma upp byggnader under byggtiden på vintern vilket ju är en kostnadsinbesparing.
På lång sikt tror Lindholm att det fuktiga vinterklimatet kommer att styra byggandet allt mer mot det att man bygger hus i torra fabriksmiljöer och levererar i moduler till byggplatsen. Det gäller också radhus och flervåningshus. På det sättet minskar risken för fuktskador under byggskedet avsevärt.