Hoppa till huvudinnehåll

Svenske Europamästaren Robel Fsihas B-prov positivt: ”I våra ögon är han inte fälld än”

Robel Fsiha löper i mål i terräng-EM.
Robel Fsiha tog ett oväntat EM-guld i terränglöpning i december. Robel Fsiha löper i mål i terräng-EM. Bild: EPA Robel Fsiha

I november lämnade Robel Fsiha ett positivt dopningsprov och i februari stängdes han av tillsvidare. Europamästaren i terränglöpning krävde att b-provet skulle analyseras och nu visar det sig att även det är positivt.

I vintras hamnade svensk idrott i blickfånget på grund av dopning. Först var det brottaren Jenny Fransson som testade positivt och sedan stängdes friidrottaren Robel Fsiha av på grund av dopningsbrott.

Fsiha hävdade att han hade tagit en tablett mot förkylning och ville ha B-provet analyserat. Svaret har nu kommit och precis som A-provet är det positivt.

– Vi kommer att vänta in Svensk Antidopnings utredning. I våra ögon är han inte fälld än, även om det mesta pekar mot det.

– Vi kommer ha kontakt med Patrik Melin (Fsihas tränare) och se om Robel behöver någon form av stöd, säger David Fridell som är styrelseledamot i Fsihas klubb Spårvägen till Sportbladet.

Varken klubben eller svenska friidrottsförbundet har gått ut med vilken substans det handlar om.

Robel Fsiha löper framför konkurrenter.
Robel Fsiha löper framför konkurrenter. Bild: EPA-EFE/All Over Press Robel Fsiha

"Vi jobbar verkligen stenhårt"

Robel Fsiha vann ett oväntat EM-guld i terränglöpning i december, och det positiva dopningsprovet togs två veckor innan.

– Det här är helt oacceptabelt och vi jobbar verkligen stenhårt för att få bort det helt och hållet. Vi gör jättemycket men vi har ändå inte gjort tillräckligt, tydligen.

– Samtidigt är det bra att systemet funkar, att fuskare åker dit. Och det här säger jag utan att veta hur det här (Fsihas fall) har gått till och om det finns förmildrande omständigheter eller annat, säger Stefan Olsson som är generalsekreterare vid friidrottsförbundet enligt DN (bakom betalmur).

Fsiha riskerar en längre avstängning men när en dom kan tänkas falla är fortfarande oklart.

– Exakt tidsperspektiv (om när beslut kan komma) har vi lärt oss kan vara långdraget, säger Olsson till TT enligt SVT.