Hoppa till huvudinnehåll

"Vi har stängt dörren för att skydda oss från epidemin, men många har lämnats utanför" – vad händer med de bostadslösa nu?

Utslagen man på gata i Helsingfors
Gatorna är mycket tommare än tidigare vilket leder till att man lättare lägger märke till de bostadslösa. De kanske inte vill det vilket i sin tur leder till att de inte rör på sig lika mycket och de är svårare för den uppsökande verksamheten att hitta. Utslagen man på gata i Helsingfors Bild: Mikael Crawford/Yle Marginalisering,arbetslöshet,fattigdom,bostadslöshet

Gå hem och vila. Håll dig borta från folksamlingar tills symtomen avtagit. De anvisningarna får nu alla runt om i världen för att bekämpa coronaviruset. Men vad ska man göra om man inte har ett hem att vila i?

För att minska spridningen av coronaviruset bland hemlösa har Helsingfors stad utökat mängden sovplatser på nödboenden och servicecentraler i samarbete med Diakonissanstalten.

Ännu finns det inga uppgifter om en pågående epidemi bland stadens hemlösa.

Men enligt Maria Dahlström, chef för stödboende vid Helsingfors stads social och hälsovårdssektor har staden beredskap att erbjuda utrymmen där en smittad person kan placeras i isolering eller karantän.

Enligt Dahlström jobbar den uppsökande verksamheten dygnet runt med att hitta bostadslösa och hjälpa dem till tjänster där det finns möjlighet att äta, sätta sig ner och tvätta sig.

- Problemet är att många inte vill söka sig till nödboende. De sover ute eller i allmänna toaletter, men vi hjälper nog alla som vill ha ett ställe att sova på under natten, säger Dahlström.

Här får bostadslösa sova om nätterna

I Helsingfors stads servicecentral i Sandudd finns det för tillfället 47 sovplatser. På Alpgatans nödboende finns det plats för 200 bostadslösa och för tillfället sover där ungefär 130 personer. Där får också papperslösa och romerna en sovplats.

Enligt den senaste statistiken för år 2019 har Helsingfors 1678 bostadslösa. I statistiken räknas med dom som bos hos bekanta och därmed inte behöver bo på gatan eller leta efter en sovplats på ett nödboende. På Sandudds servicecentral övernattade 638 bostadslösa under året 2019.

Föreningen för bostadslösa, Vailla vakinaista asuntoa, har flyttat nattkafét Kalkkers verksamhet till Alpgatans kvarter. De har plats för 25 bostadslösa och tar även emot personer från andra delar av landet än Helsingfors.

Många bostadslösa är i särskilt sårbar ställning också på grund av att de lider av nedsatt hälsa, sjukdomar och eventuellt missbruk.

- Om en epidemi slår till i den här gruppen handlar det om folk som går runt hela dagen. Riskerna är stora och det är svårt att säga hur länge det kan ta innan någon lägger märke till symtom, säger Jussi Lehtonen vid föreningen för bostadslösa, Vailla vakinaista asuntoa.

"Det är väldigt utmattande att vara på fötterna dygnet runt"

Även om det finns sovplatser har många dagcenter, kaféer och allmänna platser stängt på grund av coronaviruset. De bostadslösa är plötsligt mycket mer synliga i gatubilden.

- Man blir lättare utslängd från allmänna platser, eftersom där finns så lite folk och man syns bättre, konstaterar Lehtonen.

- Det är väldigt utmattande att vara på fötterna nästan dygnet runt, fortsätter han.

Som det är nu faller de bostadslösa mellan stolarna― Jussi Lehtonen vid föreningen för bostadslösa, Vailla vakinaista asuntoa

Ett nödboende är inte ett ställe man kan stanna på.

Där övernattar de bostadslösa en natt åt gången. Det kan finnas ett skåp där de kan förvara sina saker en stund.

Men att sova där en natt innebär inte automatiskt en sovplats nästa natt.

Efter en natt på boendet måste de ge sig iväg mellan klockan sju och åtta på morgonen.

- Det stora problemet är att det finns folk som är helt utestängda från vårt samhälle. Vi har stängt dörren för att skydda oss från epidemin, men det är många som blivit lämnade utanför den dörren, säger Lehtonen.

Närbild på Jussi Lehtonen.
Jussi Lehtonen är bekymrad över de bostadslösas situation i coronatider. Närbild på Jussi Lehtonen. Bild: YLE/Christoffer Gröhn Helsingfors,jussi lehtonen

Lehtonen beskriver känslorna bland de bostadslösa som är väldigt tudelade.

- Vissa är väldigt nervösa, men det finns också de som inte bryr sig. De är arga över att de inte finns någon plats att vara på, men de orkar inte protestera eftersom de är så trötta, säger Lehtonen.

- På sätt och vis utgör deras livssituation en större risk för dem än själva sjukdomen, fortsätter han.

Bostadslösa tas inte tillräckligt mycket i beaktande

För att stoppa spridningen av coronaviruset är Finland i undantagstillstånd. Gränser har stängts, restauranger håller stängt, flera finländare har permitterats och riskgrupper uppmanas att isolera sig.

Nästan alla allmänna toaletter blinkar rött. Det är upptaget. Folk bor i dom― Jussi Lehtonen vid föreningen för bostadslösa, Vailla vakinaista asuntoa

Enligt Lehtonen har landets ledning inte tagit tillräckligt mycket i beaktande den folkgrupp som är bland de mest utsatta - de som inte har ett hem att stanna i.

- Vi har inte fått extra resurser för att hantera den rådande situationen. Tre veckor är en lång tid att vara ute på gatan och det borde man ta mer hänsyn till, säger Lehtonen.

- Nästan alla allmänna toaletter blinkar rött. Det är upptaget. Folk bor i dem, fortsätter han.

Han efterlyser mera resurser och påpekar att den rådande situationen är väldigt luddig.

Han menar att ett utegångsförbud skulle göra situationen klarare, eftersom det är myndigheternas skyldighet att ordna boenden så att invånarna kan följa de utsatta förbuden.

- Som det är nu faller de bostadslösa mellan stolarna.

Enligt Maria Dahlström har Helsingfors stad kartlagt utrymmen och gjort upp en beredskapsplan inför ett eventuellt utegångsförbud.

Svårt att hålla koll på hygienen

Tillgången på information om coronaviruset bland hemlösa är bristfällig.

- Det är många som inte har tillgång till TV eller har nätuppkoppling på sin telefon, så informationen om hur man ska göra och vart man ska ta sig har uteblivit, säger Dahlström.

- Många är rädda och vet inte riktigt hur de ska agera och därför är den uppsökande verksamheten väldigt viktig, så att de inte ska behöva vara ensamma, fortsätter hon.

Möjligheterna att tvätta sig är begränsade. De allmänna wc-utrymmena är ofta avgiftsbelagda, men på bland annat Sandudds servicecentral finns det möjlighet att både duscha och tvätta byk.

Coronaepidemin har också satt press på mathjälpen i Helsingfors. Kyrkans luncher har stängt, dagcentren har stängt och alla de större utdelningarna av mat är också pausade.

- Staden jobbar för tillfället med en lösning för att vi skulle kunna erbjuda varm mat åt dem som är ute och som inte får mat från samma ställen som tidigare, säger Dahlström.

Läs också