Hoppa till huvudinnehåll

Victoria är både barnmorska och förstföderska: "Jag är också ledsen men vi måste jobba tillsammans nu”

Victoria Hartman tittar in i kameran och håller handen på sin gravida mage
- Jag som föderska vill ha frisk personal som kan ta hand om mig och min baby, säger Victoria. Victoria Hartman tittar in i kameran och håller handen på sin gravida mage Bild: Privat barnmorska

“Jag är barnmorska. Jag jobbar i förlossningssalen och på BB på Vasa centralsjukhus. Jag är även förstföderska och gravid i vecka 31.”

Så inleder Victoria Hartman ett inlägg på Facebook där hon uttrycker sina tankar och känslor gällande de nya restriktionerna på landets förlossningsavdelningar och BB:n.

Sedan i måndags får blivande pappor närvara vid förlossningen enbart om de är helt friska. Inga besök på avdelningen för nyfödda tillåts och om det blir kejsarsnitt får papporna inte närvara i operationssalen.

- När jag läste nyheten var det bara som föderska. Jag storgrät för det är klart att det också för mig känns som att vi berövas den första tiden tillsammans. Men när jag fått utlopp för mina känslor kunde jag ta tillbaka min yrkesidentitet lite.

Victoria landade till slut i den tanke som också fick henne att skriva uppdateringen på Facebook.

- Jag som gravid vill verkligen inte bli smittad av coronaviruset och jag som föderska vill ha frisk personal som kan ta hand om mig och min baby under och efter förlossningen. Då ger jag och min man hellre upp de första dygnen tillsammans om det innebär en säkrare start för det värdefullaste vi har.

Victoria Hartman är gravid.
Barnmorskan Victoria väntar sitt första barn. Victoria Hartman är gravid. Bild: Privat graviditet,Victoria Hartman

Som barnmorska förstår hon vikten av att de som jobbar på förlossningen hålls friska.

- Viruset är smittsamt och vi jobbar tätt ihop. Vi kan inte heller bara låna personal från andra delar av sjukhuset för det här är ett specialområde.

Men hon förstår också besvikelsen och oron som många känner nu.

- Som barnmorska vill man hjälpa familjen, som mamma och föderska vill man vara den där familjen.

Vad vill du säga till dem som är ledsna för att deras förlossning och tiden på BB kanske inte blir som de tänkt sig?

- Det beror på vilken del av mig du frågar. Som arbetstagare svarar jag att vi finns där dygnet runt och hjälper med allt, så länge vi får vara friska. Det är ju därför vi har de här restriktionerna. Som blivande mamma svarar jag att jag förstår precis hur de känner för jag känner samma sak!

Om man har ett beräknat datum relativt snart tycker jag att man kan börja fundera på en plan B― Victoria Hartman

Victoria Hartman påminner ändå om att ingen, trots den rådande situationen, ska behöva föda ensam. Om partnern till den som föder är sjuk får man ha med sig en annan, symtomfri, stödperson.

- Om man har ett beräknat datum relativt snart tycker jag att man kan börja fundera på en plan B. Vem vill jag ha med mig om det går så att min partner är sjuk?

Har man däremot ett beräknat datum senare under sommaren eller hösten tycker Victoria inte att man ska oroa sig i det här skedet.

- Så fort det är tryggt kommer restriktionerna att upphöra. Även om ingen gillar situationen måste vi jobba tillsammans nu.