Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Maja Henriksson: Otroligt viktigt att alla nu orkar stanna hemma – det räddar människoliv

Justitieminister Anna-Maja Henriksson.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson hoppas att alla firar en lugn påsk hemma och orkar leva enligt restriktionerna. De är till för att rädda människoliv, påpekar hon. Justitieminister Anna-Maja Henriksson. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson

Österbotten kan stoltsera med få fall av coronasmitta hittills, vilket glädjer justitieminister Anna-Maja Henriksson. Men nu har man inte längre full kontroll över smittkedjorna. Att stanna hemma räddar människoliv, påminner ministern.

På skärtorsdagen kom beskedet som de flesta österbottningar gärna nog hade firat påsk utan: Vasa sjukvårdsdistrikt har övergått till full beredskap eftersom man inte längre har lyckats spåra smittkedjorna i alla sjukdomsfall.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har brukat glädja sig åt de relativt få fallen av smitta i hemtrakterna. Det har känts tryggt att följa med de dagliga rapporterna från Vasa sjukvårdsdistrikt och vårdsamkommunen Soite, där det hittills alltid stått att läsa att alla smittkedjor är kända.

- Vi ska säga det rakt ut. Jag är jätteglad över att smittspridningen i Österbotten och Mellersta Österbotten ser ut att vara lägre än på många andra ställen. Men det betyder inte att vi kan tänka att det kommer att förbli så under de kommande veckorna, även om vi naturligtvis hoppas det.

Tvärtom, i och med dagens besked från Vasa sjukvårdsdistrikt blev det ännu viktigare att också österbottningarna orkar följa de restriktioner och rekommendationer som regeringen har utfärdat.

- Jag tycker att såhär långt så har folk orkat bra. Jag vill också rikta mitt tack till alla för jag vet att det här är jättejobbigt för de allra flesta, det är en tuff tid, säger Henriksson.

Värre under de kommande veckorna

Minister Henriksson betonar att informationen från THL och social- och hälsovårdsministeriet är central då regeringen fattar beslut. Just nu ger den dagliga informationen inga möjligheter för regeringen att belöna enskilda samhällen med ett lågt antal smittade genom att lätta på restriktionerna lokalt eller regionalt.

- Det är definitivt inte läge att börja öppna upp begränsningarna. Vi ser en ökad smittospridning och ett ökat antal dödsfall i landet varje dag. Under de närmaste veckorna blir det antagligen tuffare än det som vi har upplevt hittills, säger Henriksson.

Hittills är råden från THL till regeringen entydiga, enligt Henriksson.

- De rekommenderar nog inga särskilda regionala lösningar i det här skedet, det skulle vara alltför riskabelt.

Två skyltar på en dörr. En ringklocka för barnjouren och en för infektionsmottagningen.
En del av den nya epidemivardagen vid Vasa centralsjukhus. På skärtorsdagen övergick sjukhuset till full beredskap. Två skyltar på en dörr. En ringklocka för barnjouren och en för infektionsmottagningen. Bild: Yle/Malin Hulkki Vasa centralsjukhus,barnjour

Under torsdagen vädjade Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, till österbottningarna om att strikt följa de givna anvisningarna, för nu är det verkligen viktigt att man kan minimera antalet smittfall. Budskapet från Anna-Maja Henriksson är alltså detsamma.

- Jag tror att det är viktigt att man inser att de här restriktionerna som vi har gjort så gör vi uttryckligen för att platta ut den här så kallade kurvan och se till att kapaciteten vad gäller intensivvårdsplatser och sjukvårdsplatser räcker till i vårt land, säger Henriksson.

Två nyckeldatum

Två avgörande datum tar regeringen sikte på härnäst och det gäller huruvida isoleringen av Nyland ska fortsätta också efter den 19 april och vad som händer med de nu gällande restriktionerna efter den 13 maj.

Henriksson kan ge endast ett löfte inför beslutsgången i de här svåra frågorna.

- Så fort vi bara kan så kommer vi att lätta på begränsningarna. Enligt de bedömningar som THL och social- och hälsovårdsministeriet gör nu så är tiden inte inne för det ännu, men själv hoppas jag att vi så småningom ska kunna börja göra det.

För att nå dit krävs ändå ett målmedvetet arbete, säger Henriksson.

- Om vi orkar till maj tror jag att tiderna blir ljusare. Genom att stanna hemma och undvika närkontakter så är vi alla med och räddar människoliv. Det tror jag att man just nu ska berätta för sig själv, för sina barn och för sina äldre.

Anna-Maja Henriksson har svarat på Yle Österbottens frågor under en bilresa, mitt emellan förhandlingar och möten. Just nu är arbetsdagarna oerhört långa och krävande. Det liknar inget annat hon varit med om säger hon. Men konstaterar i samma andetag att hon är glad som är frisk och står på benen. Och andan är det inget fel på.

- Jag vet att österbottningarna är envisa och kämpar. Och när vi kämpar tillsammans så är vi starka.