Hoppa till huvudinnehåll

Dela med dig av de allra minsta sevärdheterna i din näromgivning - Egenland presenterar mikrosevärdheter!

Man och kvinna lutar sig mot gammal bensinpump. I bakgrunden en liten kiosk med gula knutar samt texten SHELL.
Man och kvinna lutar sig mot gammal bensinpump. I bakgrunden en liten kiosk med gula knutar samt texten SHELL. Bild: Eva Pursiainen / Yle Egenland,Shell,bensinstation,Paipis,Sibbo,Niklas Aldén,egenland_paipisshell

Är du också hemma? Det är de allra flesta finländarna för tillfället. Just nu är ett bra läge att bekanta sig ordentligt med hemknutarna som kanske i vanliga fall inte får så mycket uppmärksamhet. Reseguiden Egenland vill hitta och lyfta fram de så kallade mikrosevärdheterna, de där små men intressanta detaljerna och platserna i din näromgivning.

Ett konstverk i staden Sankt Michel i form av en stor brun rostig järnkonstruktion.
Rondellkonst i S:t Michel: Den stora spiralen, i folkmun Det bruna hålet. Ett konstverk i staden Sankt Michel i form av en stor brun rostig järnkonstruktion. Bild: Yle/Harri Anttila Sankt Michel,konstverk,egenland_mikkeli
Kolme henkilöä nojaa keltaiseen lautaseinään ja ottaa selfie-kuvaa yhdessä (kuvassa Henri Ylikulju ja Egenland-ohjelman juontajat Nicke Aldén ja Hannamari Hoikkala)
Vem säger att det inte finns något att se i Brahestad? Här finns ju Finlands, ja kanske hela världens, längsta vägg! Åtminstone enligt Henri Ylikulju. Kolme henkilöä nojaa keltaiseen lautaseinään ja ottaa selfie-kuvaa yhdessä (kuvassa Henri Ylikulju ja Egenland-ohjelman juontajat Nicke Aldén ja Hannamari Hoikkala) Bild: Jouko Salokorpi / Yle Selfie,väggar,Brahestad

Närturism har redan en tid varit en växande trend i Finland och i världen. Resenärer som oroar sig över klimatförändringen väljer att resa längs med land istället för att flyga, och många ser sig om efter resmål närmare hemmet, hellre än långt borta och utomlands.

Men även om det redan i flera år har talats om lokal turism har antalet flygresenärer i Finland stadigt ökat.

Ända tills Corona kom och världen stannade upp.

Dela din mikrosevärdhet på Instagram och tagga den med hashtaggarna #mikrosevärdhet #mikronähtävyys #egenland

I och med undantagstillståndet är det många som har rört sig i friska luften i sin egen närmiljö mer än på långa tider. Det innebär att många också har hittat helt nya saker i sina hemknutar. Närturism har förvandlats till mikroturism, vare sig man vill det eller inte, speciellt för nylänningarna.

Det här kan trots allt vara en möjlighet! Vi kan gå på upptäcktsfärd i våra egna knutar och se dem med helt nya ögon. Kanske vi plötsligt hittar något som vi aldrig förut har lagt märke till.

Vad såg du under din senaste promenade eller under butiksresan? Knäpp en blid och dela med dig av din egen mikrosevärdhet! Här är några exempel:

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Dela din mikrosevärdhet på Instagram och tagga den med hashtaggarna #mikrosevärdhet #mikronähtävyys och #egenland. Du kan också dela din mikrosvärdhet i dina stories, tagga då @egenland.

Du kan också delta på Facebook i Poikkea polulta/På andra vägar-gruppen.

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Egenland – en kulturreseguide till Finland

 • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
 • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
 • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
 • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
 • Följ oss på instagram: @egenland!

Mer från programmet

Läs också

Egenland

Nyligen publicerat - Egenland

 • Langs handelshus, Brahestad

  En läcker resa i tiden.

  Det historiska handelshuset tar dig på en tidsresa till 1800-talet. På vägen serveras nybryggt kaffe och ugnsfärska bakverk.

 • Märkets fyr, Hammarland

  Fyren på riksgränsen.

  Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

 • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

  Allt du någonsin velat veta om sill!

  Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

 • Farm Escape, Torneå

  Ett rymningsspel bland höns och kaniner.

  Ett unikt escape room-spel på landsbygden i sällskap av högljudda “skådespelare”.

 • Näätämö, Enare

  En by större än livet.

  En säregen och internationell gränsby i mitten av ingenting.

 • Oranki Art, Pello

  En konstutställning på naturens villkor.

  Tappa bort dig och förundras i en unik konstskog.

 • Räfsö, Björneborg

  En unik byagemenskap i före detta handelshamn.

  “Fast huru långt borta och helt vrickade typer!" Vistas du på Räfsö tar det inte länge innan du hör denna sägen om Rärfsöborna.

 • Skoltsamemuseet Ä’vv, Neiden

  Bekanta dig med skoltsamernas kultur och liv.

  Ett viktigt museum för den lilla samiska minoriteten som delades upp av tre stater.