Hoppa till huvudinnehåll

Fis-chefen avslöjar krisplaner för kommande längdskidåkningssäsong – dam- och herrtävlingar kan separeras: "Alla kommer att ha problem"

Pierre Mignerey kollar åt sidan bakom en mikrofon.
Pierre Mignerey (arkivbild). Pierre Mignerey kollar åt sidan bakom en mikrofon. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press Internationella Skidförbundet,Världscupen i längdåkning,pierre mignerey

Nästa säsongs version av världscupen i längdåkning kommer att vara problematisk, menar Fis-tävlingschefen Pierre Mignerey. Flera förändringar är aktuella, bland annat kan damernas och herrarnas världscup komma att skiljas åt.

Världscupen i längdskidåkning fick ett tidigare avslut än planerat då coronaviruset hindrade den nordamerikanska tourén från att bli verklighet.

Inte heller nästa säsong kommer att bli normal. Det kan det internationella skidförbundet Fis tävlingschef för skidor Pierre Mignerey slå fast för Verdens Gang redan nu.

För tillfället pågår ett planeringsarbete där alternativa modeller för nästa säsong formas.

I maj samlas förbundet för att bestämma om nästa säsong.

– Det mest optimistiska är ett reducerat tävlingsprogram. Men hur det blir vet vi inte förrän i sommar, säger Mignerey till tidningen.

Svårt ekonomiskt

Därtill är de potentiella förändringspunkterna många.

Bland annat kan dam- och herrcupen komma att separeras för att inte ha för mycket folk på samma plats, serviceteamen kan minskas, publiken kanske förbjuds från tävlingar och dessutom överväger man att arrangera Tour de Ski endast i ett land.

Enligt VG kan tävlingar inte ordnas i ett land där maximalt 100 personer får vistas på en plats. Om begränsningen däremot är 500 eller 1000 så är världscuplopp realistiska.

Förutom förändringarna i tävlingarna är Mignerey också säker på en annan sak. De ekonomiska realiteterna nästa säsong kommer att helt andra än vad de varit.

– Vi vet inte om våra sponsorer kan fortsätta. Det vi vet är att alla nationer, lag och arrangörer kommer att märka av detta.

– Alla kommer att ha problem, tror Mignerey.

Läs också