Hoppa till huvudinnehåll

Hundtrimmares bild blev fall för polisen - trimmaren hävdar att bilden missuppfattats

Terrier.
Bilden som spred sig på sociala medier upprörde många. Bilden är aningen editerad. Terrier. Bild: Skärmdump från Facebook. terrier

Den senaste veckan har hundägare i Finland rasat över en bild på en terrier som hänger upp och ner ovanför ett trimbord. Djurplågeri, anser många, medan trimmaren själv försvarat sitt tillvägagångssätt och uppger att hen dödshotats på grund av bilden.

Bilden på terriern har cirkulerat på Facebook och upprört många hundägare. Förutom att hunden hänger upp och ner har den också på sig en plastkrage som samlat fradga.

Heidi Leyser-Kopra, djurskyddsövervakare i Åbo bekräftar att man tagit emot flera anmälningar om bilden och tillvägagångssättet, och att man fört ärendet vidare till polisen.

Yle Åboland har pratat med trimmaren som publicerat bilden i en sluten grupp på Facebook. Därifrån hade bilden, som enligt trimmaren endast var avsedd för yrkesmänniskor, spridit sig som en löpeld på sociala medier.

Enligt trimmaren är bilden tagen ur sin kontext. Hen säger att hunden inte hängts upp och ner. Hunden ska själv ha krängt sig och hamnat i den positionen endast för några sekunder. Det var möjligt då hunden hade en snara kring halsen och en annan kring midjan.

Enligt trimmaren var avsikten med bilden att visa hur en hund kan bete sig. Trimmaren hävdar att hunden betedde sig aggressivt, och att ägaren var närvarande under hela processen.

Trimmaren uppger att hen fått flera meddelanden och dödshot efter att bilden uppmärksammats på sociala medier.

Tillsynsveterinär: Lugnande medicin och träning istället för hårda tag

Åbos tillsynsveterinär Tiina Korte-Mattila uppger att det utgående från bilden ser ut som att trimmaren använt övervåld. Hon anser att situationen där hunden hänger upp och ner är extremt grym, och hoppas att polisen ska ta sig an fallet.

Enligt Korte-Mattila kan hundar som är extremt rädda och behöver trimmas få en liten dos lugnande medicin av veterinär. Men det bästa alternativet är att hundar som behöver trimmas tränas och får vänja sig med det redan som små.

Vidare säger tillsynsveterinären att hon hoppas att polisen ska få arbetsro, och att privatpersoner ska låta bli att kontakta trimmaren som utsatts för hot.

Branschförening flaggar för etisk trimning

Föreningen Suomen Eläintrimmaajat har tagit avstånd från bilderna och meddelar att de starkt fördömer all osaklig behandling av hundar som trimmas.

Enligt föreningen är tillvägagångssättet där hunden hänger upp och ner i band kring halsen och midjan oacceptabelt i alla lägen. De påpekar att föreningens medlemmar är trimmare som avlagt yrkesexamen och som förbundit sig till föreningens etiska regler.

Enligt reglerna ska trimmare behandla djuren på ett lugnt och tryggt sätt. Trimningen ska ske på ett sätt som inte orsakar smärta eller rädsla hos djuret.

Under trimningen ska hunden belönas för önskat beteende, inte straffas för oönskat beteende. Att skrämma djuret eller använda våld är inte tillåtet, meddelar styrelsen på föreningens webbplats.

Trimmaren som tagit bilden som väckt uppståndelse har dömts för djurskyddsförseelse av Egentliga Finlands tingsrätt år 2014.

Yle Åboland

Därför publicerar vi inte namnet på företagaren

Svenska Yle är överlag restriktiv med namnpubliceringar. Grundregeln är att den publicitetskada som åsamkas personen eller personerna ifråga ska stå i relation till deras ställning i samhället. Ju mer ansvarsfull position en person har, desto lägre är tröskeln för publicering. Dessutom kan det ibland finnas ett sällsynt stort allmänintresse som motiverar publiceringen av ett namn.

I det ifrågavarande fallet uppfylls inte något av dessa kriterier, varför personen ifråga förblir anonym i vår rapportering. Att namnet eventuellt ändå kommer folk till kännedom andra vägar ändrar inte på saken.

Läs mera:

Kloklippning och pälsvård kan skötas utan tvång: "Det behöver inte vara ett nödvändigt ont"

En bild som lagts upp på Facebook av en hundtrimmare förra veckan fick djurägare att rasa över vad de såg. Nu diskuteras hur etisk pälsvård ser ut. Vi tipsar om hur du kommer igång med hundhantering som inte grundar sig på tvång.

Läs också