Hoppa till huvudinnehåll

Lokala företag ställer om och börjar tillverka utrustning för vårdpersonal – 3D-tillverkare utanför Åbo inleder produktion av ansiktsvisir

3d-skrivare
3D-tillverkning kan hjälpa lokalt när man står inför en kris, enligt verkställande direktör Dan Björklöf. 3d-skrivare Bild: Mostphotos 3D-modellering,3d-skrivare

Den första försändelsen av skyddsutrustning från Kina till Finland höll inte måttet. Nu behövs lokala aktörer i Finland och bland annat ett lokalt företag i Åboland inom 3D-tillverkning ställer om sin produktion. Åbo stad börjar å andra sidan sy munskydd i tyg.

Borgmästare och stadsdirektörer i Finlands sex största städer, bland andra Åbo, uppger att skyddsutrustningen är bristfällig i samtliga städer och kräver snabba åtgärder av staten (länk på finska).

Under onsdagens presstillfälle berättade Petri Peltonen från Arbets- och näringsministeriet att man gör allt för att kunna producera material också i Finland.

Initiativet måste komma från företagen själva, sa Peltonen, och bland annat ett Ruskoföretag, ledande i Finland på industriell 3D-tillverkning, har nu valt att ställa om sin produktion och börjar tillverka ansiktsskydd, eller ansiktsvisir, för lokalt behov.

Kan snabbt fixa hundra stycken ansiktsvisir till Åucs om behovet finns

Ruskoföretaget Ajatec, nära Åbo, importerade Finlands första 3D-skrivare och sysslar vanligtvis med produktutveckling och produktion till industrier.

Nu när coronapandemin utvecklats är de tillsammans med andra företag redo att ställa om och hjälpa lokalt, säger verkställande direktör Dan Björklöf.

- Vi kan snabbt till imorgon få ut hundra stycken ansiktsvisir till Åbo universitetscentralsjukhus.

en man i ljus skorta och svarta glasögon och kort mörkt hår
Dan Björklöf säger att företaget börjat tillverka ansiktsvisir och specifikt stommen som visiret ska sättas på. För det samarbetar man med ett företag i Sverige. en man i ljus skorta och svarta glasögon och kort mörkt hår Bild: Privat/Dan Björklöf verkställande direktör,dan björklöf

3D-utskrivaren är krisens första hjälp-arbetare

3D-utskrivning handlar inte om att få ut hundratusentals produkter av samma vara. Det klarar maskiner som formsprutare mycket bättre.

Men dessa maskiner kan ta flera veckor att ställa om. I jämförelse kan man ställa om en 3D-skrivare en natt, om man har cad-filerna som krävs, eller geometrierna, som de också kallas (cad står för computer-aided design, alltså datorstödd design).

Det är 3D-printningen styrka, att snabbt kunna ställa om och reagera, säger Björklöf.

- Man kan mycket snabbt reagera på situationer som kräver något helt annat än vad man tidigare tillverkat.

Volymerna är ändå relativt små. Därför fungerar 3D-utskrivning bäst för lokala behov enligt Björklöf.

- Vi ser 3D-utskrivare runtom i Europa som hjälper den lokala ekonomin. De kan göra det eftersom de känner den lokala situationen och snabbt kan reagera.

båten suomen joutsen syns tillsammans med aura å och delar av åbo stad.
Åbo stad är en av de sex största städerna i Finland som har brist på skyddsutrustning. båten suomen joutsen syns tillsammans med aura å och delar av åbo stad. Bild: Kimmo Gustafsson / Yle Aura å,Åbo,Suomen Joutsen

Åbo stad börjar tillverka munskydd av tyg

Även städer har börjat ta saken i egna händer.

Turun Sanomat rapporterade i onsdags att Åbo stad kommer att börja sy egna munskydd.

- Skydden är gjorda av tyg som kan tvättas i hög temperatur. Staden har tagit hjälp av utrustning från bland annat stadsteaterns omklädningsrum och mänskliga resurser från ungdomscenter och arbetscenter för att tillverka skyddsutrustningen, säger Arve till tidningen.

Skydden ska kunna användas inom till exempel hemvården där man vill undvika smitta. Vid intensivvårdsavdelningen krävs ordentliga kirurgiska masker.

"Företagen offrar sig inte, de vill få arbete åt sina anställda"

Björklöf säger att det känns bra att kunna hjälpa till under coronapandemin, men är skeptisk till hur andra företag målas upp i media.

- Förstås vill vi vara med, men själv reagerar jag på den reklam som finns i media där företag liksom offrar sig på något sätt, vilket det knappast är frågan om. Det är frågan om att få arbete åt de anställda helt enkelt.

Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa
Många företag i Finland har redan hunnit ansöka om konkurs. Situationen är pressad, säger Dan Björklöf vid företaget Ajatec, som har 16 heltidsanställda och fem timanställda. Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa Bild: Yle/Sofi Nordmyr Wärtsilä Vasa,Wärtsilä,industri,metallindustri,arbetare,industriarbetare,metallarbetare,fabriksarbetare

Även den pressade situationen påverkar. Björklöf förklarar att man följer med företagets beställningar veckovis och att allt brakade loss i mars.

- Första veckan i mars hade vi en riktigt bra orderingång, andra veckan i mars kraschade det.

När man är under press kommer man på nya idéer och vill hitta nya kanaler, fortsätter Björklöf.

- Så vi gör det här för att överleva och svarar på en efterfrågan. Men att vi också hjälper till i den här covid-situationen är en bonus förstås.

Vill ha ett datum

Björklöf säger att den nuvarande situationen är katastrofal för industrin.

- Det här är en total katastrof för den finska industrin, oss medräknade, när man stänger ner ekonomin som man gjort. Vår verksamhet handlar om “snabb genomströmning”.

Enligt Björklöf är det viktigaste som politikerna nu kan göra, att bestämma sig för ett datum när man kommer lätta på restriktionerna.

- Det är ingen skillnad om det är till påsk i april, till midsommaren eller julen, bara någon skulle säga att: "i Finland gör vi såhär".

Det här är en total katastrof för den finska industrin.― Dan Björklöf

Björklöf syftar på Danmark och Österrike, där man redan talat om när restriktionerna kan lätta inom vissa områden. Det här behövs enligt honom, för att företag och industrin ska kunna planera igen.

- Den värsta känslan som företagsledande är när du inte vet. Då kan du inte göra någon som helst plan. Och nu vet vi inte någonting.

- Men det här är egentligen ett politiskt beslut. Det är det som det är frågan om.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland