Hoppa till huvudinnehåll

Markus Lytts tog en paus från det kreativa arbetet – "nu har gnistan kommit tillbaka"

Markus Lytts.
Markus Lytts utmanar på Vegatoppen med låten Perfect. Markus Lytts. Bild: Privat. Vegatoppen,Vegatoppens utmanare,musik,markus lytts

En rutinerad artist och skådespelare tar nya tag efter en konstnärlig paus. Markus Lytts deltog senast på Vegatoppen år 2018. Nu är han tillbaka och utmanar på Vegatoppen med låten Perfect.

Vasabon Markus Lytts är för många ett bekant ansikte bland annat från teaterscenen. Han har i många år stått på Wasa Teaters scen.

Förutom skådespeleri har Lytts även ägnat mycket av sin tid åt musicerandet och är dessutom utbildad sångpedagog från Complete Vocal Institute i Köpenhamn.

Under de senaste åren har Lytts hunnit med en hel del kreativt, trots att han egentligen haft tjänstledigt.

Det här är Markus Lytts

  • Bor i Vasa
  • Utbildad sångpedagog från Complete Vocal Institute i Köpenhamn
  • Jobbat på Wasa Teater sedan 2011
  • Deltog i The Voice of Finland 2019
  • Utmanar på Vegatoppen med låten Perfect
  • Låten är skriven av Thomas Enroth

Deltog i The Voice of Finland

I fjol deltog Lytts bland annat i The Voice of Finland. En upplevelse som Lytts beskriver som positiv, även om allt inte är så glamouröst som det ser ut på tv.

– Det var speciellt på det sättet att det inte kändes som att man var där och tävlade så hemskt mycket. Det största jobbet gjordes och planerades hemma.

Lytts berättar att det var väldigt mycket jobb för ganska lite action.

– När man ser det på tv, får man bilden av att det är väldigt glamouröst och häftigt. Visst var det häftigt när man var där framför kamerorna, men det var svårt att greppa. Man gjorde det och så var det lika snabbt över.

Lytts lyckades ta sig till duellerna och fick uppträda inför stor tv-publik.

Aladdin spelas av Markus Lytts, här på en balkong på scenen.
Markus Lytts har stått på Wasa Teaters scen i många olika pjäser. Aladdin spelas av Markus Lytts, här på en balkong på scenen. Bild: Yle/Kati Enkvist. Wasa teater,aladdin och den magiska lampan

Behövde en paus från scenen

Trots framgången i talangtävlingen tog Lytts en välförtjänt paus från artisteriet.

– Efter den rumban så kände jag att jag påriktigt behöver ta en paus från det konstnärliga för att få gnistan tillbaka och orka igen.

Lytts tog en paus från både musicerande och teater och bestämde sig för att prova någonting nytt.

– Nu har jag i ett år suttit i kundbetjäning hos en av Finlands största telefonoperatörer.

Utmanar på Vegatoppen

Efter ett kortare uppehåll är Markus Lytts nu aktuell med ny musik och utmanar på Vegatoppen med låten Perfect.

Bakom låten finns ett rutinerat gäng. Bland annat Thomas Enroth, Paul Oxley och Janne Hyöty har haft fingrarna med i skapandet av låten.

– Det var Thomas som ringde och sa att han ville ge sig in på den poppiga musiken och skriva pop. Nu hade han skrivit en låt och frågade om jag ville sjunga på den. Det var klart att jag tackade ja.

Lytts berättar att han inte själv varit med och jobbat med Perfect från början, men att det är en ära att få sjunga låten.

Har återfunnit gnistan

Efter att nu hållit en tids konstnärlig paus, kan Lytts berätta att gnistan nu åter tänts och han är redo att anta nya utmaningar när tjänstledigheten är över i augusti.

– Jag hoppas att läget har normaliserats i augusti och att folk kan börja gå på teater igen. Det återstår att se, men gnistan har kommit tillbaka och jag saknar det kreativa och att få berätta fina historier och berättelser på Wasa Teaters tiljor.

Lytts avslöjar dessutom att hans första “barn” i musikväg är på kommande.

– Jag har skrivit min första riktigt personliga text och den håller Thomas Enroth på att komponera musik till. Jag ser väldigt mycket fram emot att se hur det resultatet blir.

Du kan rösta på Markus Lytts och låten Perfect här.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje