Hoppa till huvudinnehåll

Ut, ut, ut - i skogen ryms man, men vid stränderna kan det bli trängsel

Två ben med löpskor tar ett steg.
Stegen styrs till asfaltdjungeln eller skogen när landet är till stora delar stängt. Två ben med löpskor tar ett steg. Bild: Mostphotos hälsa,Springare,löpning,joggning,maratonlöpning,idrottare,skor,fysisk kondition,fötterna,promenad

Nylänningarna som utgör över 30 procent av Finlands befolkning är tvungna att hålla sig inom landskapet Nyland till och med 19 april. Trycket blir hårt på de populäraste utflyktsmålen i takt med att vårsolen lockar ut storstadsborna, men tillsvidare hålls parker och badstränder öppna.

Den urbana befolkningen har letat sig ut till andningshål i naturen och nära havet. Bland annat till de största nyländska nationalparkerna Noux och Sibbo storskog.

- För säsongen är det här exceptionellt. Vi har haft rusning varje veckoslut i tre veckor, säger Henrik Jansson som är regiondirektör på Forststyrelsen.

- Det man tidigare gjorde under veckosluten har bytts ut mot att vistas utomhus, säger Harri Tanska stadsteknikdirektör på Esbo stad.

Ett tillbommat samhälle utan det vanliga kultur-, nöjes- och restauranglivet, med stängda skolor och många som jobbar hemifrån får människor på olika håll i landet att hitta nya vanor. Att promenera är en av dem.

- Jag har inte gått så mycket förut, men nu har jag riktigt börjat motionera utomhus, säger Anna som promenerar på Drumsö i Helsingfors.

Anna iklädd yllemössa och halsduk i bakgrunden syns båtar i vinterförvar.
Drumsö i Helsingfors är promenadområdet framom andra för Anna, fast det i bland är rätt mycket folk på Ryssudden. Anna iklädd yllemössa och halsduk i bakgrunden syns båtar i vinterförvar. Bild: Agneta Gestrin / Yle Drumsö

På en bergknall med vågskvalp i bakgrunden sitter tre tjejer i tjugoårsåldern och delar på en påse bullar i solen.

De berättar att livet har ändrat radikalt. De går endast ut på promenader eller sitter hemma. Förr gjorde vi allt möjligt; var hos kompisar, gick på restaurang och caféer, säger Hanna, Milla och Nadja.

Havets dragningskraft

Precis som tjejgänget söker många sig ner mot stränderna.

I Centralparken i Helsingfors har det inte varit någon trängsel, men mera människor rör sig nära stränderna, säger Stefan Fröberg, chef för friluftstjänster i Helsingfors stad.

Många människor på sandstranden på Drumsö varav en del sitter på parkbänkar
Den långa kustremsan lockar storstadsbor som gärna sitter en stund i solen. I söndags 5 april såg det ut så här. Många människor på sandstranden på Drumsö varav en del sitter på parkbänkar Bild: Agneta Gestrin / Yle Drumsö,Strand,friluftsliv

Esbo stad har den så kallade 40 kilometer långa Strandpromenaden. Friluftsstråket börjar vid gränsen mot Helsingfors och slingrar sig längs Esbos kust.

Stadsteknikdirektör Harri Tanska hoppas att sämjan ger rum så att både cyklister och fotgängare kan samsas på friluftsrutten.

- Vi vill ogärna begränsa användningen för någon grupp, säger Tanska.

Bägge storstäderna Helsingfors och Esbo har tillsvidare gått in för att hålla parker, grönområden och badstränder öppna.

Tjänstemännen vädjar att invånarna att vara försiktiga och Helsingfors stad har börjat sätta upp skyltar med rekommendationer intill till exempel lekparker.

Om hälsomyndigheten THL inte kommer med nya direktiv och invånarna håller sig till regeln om att inte träffas i grupper på fler än tio och håller två meters avstånd till varandra kan friluftslivet fortsätta som hittills.

Båtlivet påverkas av coronaläget

Utanför Esbo finns utfärdsholmar som varje säsong besöks av cirka 35 000. Säsongen sparkar i gång på allvar den 6 juni när skärgårdsbåtarna börjar trafikera.

- Vi har ännu inte fattat beslut inom staden, men det är högst osannolikt att vi kan öppna trafiken då, säger Tapani Kortelainen friluftschef, skärgårdsområden i Esbo.

Han har nyss meddelat stadens båtklubbar att båtägarna inte behöver sjösätta sina båtar senast den 10 juni, utan båten kan få stå på land hela sommaren.

- Vi har blivit kontaktade av oroliga båtägare. Många av dem hör till riskgrupperna för coronaviruset, säger Kortelainen.

Sjöbevakningen och sjöräddningens uppmaning till is i magen med sjösättningen den här våren bidrog också till Esbos beslut.

Upptagen segelbåt och andra båtar under presenning i småbåtshamn i Helsingfors.
Får båten stå på land? Esbo tog beslutet att båtägare inte behöver sjösätta sin båt den här säsongen på grund av coronavirusepidemin. Upptagen segelbåt och andra båtar under presenning i småbåtshamn i Helsingfors. Bild: Agneta Gestrin / Yle båtar,småbåtshamnar

I skogen ryms man

Svenska Yle frågade dem som var ute och promenerade om de är intresserade av att besöka naturskyddsområden.

- Kollektivtrafik skippar man helt nu och naturskyddsområdena är fullproppade, säger Nadja.

Ut till naturen åker man enbart med sig själv bakom ratten tyckte många och därför är förberedelserna i gång hos Forsstyrelsen.

Nu när alla kommer med egna bilar och undviker kollektivtrafik är vi förberedda med nya skyltar vid vägarna och vi kommer att ha trafikdirigering på parkeringsplatserna över långhelgen, uppger Jansson.

Skylt på Sibbo storskogs nationalpark
Sibbo storskog väntar rekordmånga besökare i påskhelgen och så länge nylänningarna inte får resa utanför landskapsgränsen. Skylt på Sibbo storskogs nationalpark Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Sibbo storskogs nationalpark,Nationalpark,sibbo storskog

Till de största naturskyddsområdena inom Nyland hör Meiko i Kyrkslätt och Porkala naturskyddsområde, men i besökarmängd drar Nationalparkerna i Noux i Esbo och Sibbo Storskog mest folk. Nästan en halv miljon besökare per år.

- Det är väldigt positivt att folk går ut i naturen och i nationalparkerna ryms man nog, men på rastplatserna får man inte glömma bort de order vi har från myndigheterna; att hålla distans och sköta hygienen, säger Jansson.

Man ska komma i håg att trots att dassen är öppna och i bruk finns det inte tvättmöjligheter. Så man ska fundera på förhand hur man sköter sin hygien.

- Det stora problemet är att vi har brandfara i terrängen och då får man inte göra upp eld på de öppna eldplatserna, påminner Jansson.

Han tycker själv att det är en viktig del av utfärden att ha matsäck med sig och därför föreslår han att nu med tanke på brandfaran kan man kan ta med något annat än grillkorv.

Om man använder en eldplats ska man inte trängas runt elden, utan vänta på sin tur och sedan kan man leta en plats där man kan avnjuta sin matsäck avskilt från andra, tipsar Jansson.

Kuva kattilasta, jossa valmistuu chorizomakaronimössöä nuotiolla.
På grund av brandfaran i terrängen lönar det sig att ta med något annat än grillkorv. Kom i håg att inte trängas runt elden och var förberedd på att det inte finns tvättmöjlighet på dassen, påminner Forststyrelsen Kuva kattilasta, jossa valmistuu chorizomakaronimössöä nuotiolla. Bild: Kukka Ström / Yle Lägereld,mat,Noux

Läs också