Hoppa till huvudinnehåll

Den östnyländska potatisodlingen ser ut att komma igång nästa vecka: "Då hinner vi få lokal nypotatis till midsommar"

En man och en kvinna på en potatisåker. Mannen har en korg med potatisar i händerna. Kvinnan visar upp potatisar.
Christer Lindqvist och dottern Alexandra Lindqvist har färdigt tagit ut en del av potatisen som ska sättas i vår. En man och en kvinna på en potatisåker. Mannen har en korg med potatisar i händerna. Kvinnan visar upp potatisar. Bild: Yle/Hedvig Sandell jordbrukare,Alexandra lindqvist

Det milda vädret har gjort att en del odlare redan börjat sätta potatis på sina håll. Lindqvist Gård i Immersby i Sibbo avvaktar ändå fortfarande.

- Allt beror på vädret. Tillåter det försöker vi nästa vecka, säger Alexandra Lindqvist, som på grund av distansstudier nu har mer tid att hjälpa sin far på gården.

Pappa Christer Lindqvist håller med.

- Blir det kalla temperaturer utvecklas potatisen inte i jorden och då är det bättre att vi har den inne i ett varmt lager.

Längre västerut i landet vet Christer Lindqvist att en del odlare redan satt potatis. De brukar ändå vanligtvis kunna börja tidigare.

- Där har de haft potatisen i jorden redan i tre veckor, men vi är alltid lite senare här.

Vanligtvis brukar Lindqvist Gård sätta potatisen mellan den 15 och 20 april. Som det ser ut just nu är det en realistisk tidpunkt också i år. Det betyder också att midsommaren är räddad.

- Sju veckor brukar potatisarna normalt vara i jorden, så sätter vi dem nästa vecka hinner vi få lokal nypotatis till midsommar.

Den milda vintern för med sig utmaningar

Det finns ändå andra faktorer som kan störa potatisodlingen.

- Tyvärr hade vi inte tjäle i år och det regnade väldigt mycket på hösten. Därför vet vi inte riktigt hur fukten är djupt nere i marken, säger Christer Lindqvist.

En utebliven tjäle gör att jorden inte reder sig lika bra, vilket i sin tur sätter större vikt på tajmningen.

- Sätter du potatisen i fel ögonblick blir det dåliga potatisar av dem och en dålig skörd.

Potatisar.
De här potatisarna ska snart ner i jorden. Potatisar. Bild: Yle/Hedvig Sandell potatis

En mild vinter gör också att mögelsporer blir kvar i marken.

- Det kan leda till blaströta, som i sin tur kan leda till att potatisarna ruttnar.

Coronakrisen trycker upp priserna

Trots att avstånden är stora på lantbruk skonas de ändå inte från coronakrisens följder.

- Våra första utländska anställda borde komma om två veckor, men i dagens läge har vi ingen aning om de får komma till Finland, säger Christer Lindqvist.

Den utländska arbetskraften har utgjort en väsentlig del av gårdens logistik.

- Om vi nu ska kompensera den delen betyder det att vårt eget arbete går åt till att lära upp ny personal.

Det här tror Lindqvist kommer leda till ett minskat utbud på inhemsk potatis.

- Det kommer bli kvar ett stor svinn på åkrarna.

Det stora svinnet gör i sin tur att priset per producerad produkt blir högre, vilket även trycker upp priset konsumenterna behöver betala.

Samtidigt som utbudet riskerar bli lägre tror Lindqvist ändå att efterfrågan är stor.

- Nu i coronatider tror jag nog kunderna uppskattar inhemsk produktion. Framför allt närproducerat tror jag kommer gå bättre i år än tidigare.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland